Kottervissers boden massaal de helpende hand bij de zoektocht naar de vermiste collega's.
Kottervissers boden massaal de helpende hand bij de zoektocht naar de vermiste collega's. Foto: Sytske Dijksen

Kotters zoeken gezamenlijk naar vermiste vissermannen UK165

Voor diverse vissermannen was het gisterochtend meteen duidelijk wat te doen; na de noodsignalen van de UK165 gingen ze direct naar de plek waar de Urker kotter voor het laatst was gesignaleerd om te zoeken naar de twee opvarenden.

De kotters zochten de hele dag met elkaar op zee naar de twee Urker vissermannen waarbij ze ook in de buurt van de Texelse kust kwamen. Er werd met precisie gezocht in de hoop de twee vermiste mannen te vinden. Vanaf het strand was te zien hoe de kotters in de stromende regen langzaam als groep in linie naast elkaar voeren om te zoeken.

Op het strand waren voertuigen van politie en gemeente aanwezig om mee te werken aan de zoekactie, er waren twee Search and Rescue helikopters en een vliegtuig van de Kustwacht in de lucht, de Beursplein 5 en de Joke Dijkstra van de KNRM zochten mee, evenals diverse schepen van de Koninklijke Marine en de Kustwacht.

Op Urk heerste gisteren grote onzekerheid, vooral nadat duidelijk was geworden dat het schip gezonken was. Dat was zeven kilometer ten westen van het eiland in de buurt van de Razende Bol. "Dit raakt de familie en de hele gemeenschap op Urk diep", liet waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Urk weten.

Zij bracht gisteren een bezoek aan de getroffen families. De waarnemend-burgemeester kreeg ook telefoon van visserijminister Carola Schouten die haar medeleven betuigde met de vermiste vissers. In de loop van de dag werden evenementen op Urk afgelast vanwege de onzekerheid over de vermiste vissers. Visserijorganisatie VisNed liet weten intens mee te leven met de familie en betrokkenen. Zij prezen de inzet van alle hulpdiensten. Eind van de middag werd bekend dat een redder van de KNRM verwondingen had opgelopen bij de inzet op het water. Over de aard daarvan kon de Kustwacht geen mededelingen doen.

VisNed: Grote zorgen om de twee vermiste vissers, wij leven intens mee met de familie en alle betrokkenen. Hulde aan alle hulpdiensten.

Foto's zijn onderweg. De kustwacht vloog ook nog. Op één foto staat de locatie waar het schip zonk (neem ik aan, een cluster van schepen enkele km nrd van de Razende Bol). Wat er precies gebeurt op de foto met de

helmgrasvegetatie op de voorgrond weet ik niet, er was een reddingsboot en er stond een knrm voertuig op het strand. Alle vissersschepen vond ik het meest indrukwekkend. Ze kwamen in een groep langzaam aanvaren in de stromende regen, daarom is de foto niet scherp.

Ik neem aan dat ze op zoek waren naar hun collega's.

Twee bemanningsleden van een Urker kotter worden vermist. Dat raakt de familie en de hele gemeenschap op Urk diep. Ik wil mijn hartelijke medeleven uitspreken met de familie en anderen die nu in grote onzekerheid verkeren.

Op dit moment is de zoekactie naar de bemanning in volle gang. Aan deze zoekactie nemen ook collega-vissers deel. We hebben contact met alle betrokken instanties, zoals de Kustwacht en de Koninklijke Marine. Ik heb contact gehad met de familie en zal hen vanmiddag ook bezoeken. Minister Schouten heeft mij gebeld om haar medeleven te betuigen. Het schip is inmiddels gelokaliseerd, maar de bemanning wordt nog vermist. De weersomstandigheden zijn slecht. We moeten er daarom rekening mee houden dat de onzekerheid nog even voorduurt. Alle inzet is er op gericht zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

In verband met de onzekerheid waarin wij nu verkeren, is besloten festiviteiten af te lassen, zoals Urk in Wintersferen, dat morgen en overmorgen zou plaatsvinden.

Ineke Bakker,
Waarnemend burgemeester Urk