Bouw Kantoorstraat en Daaldersteeg nabij

Het beeld van de Karseboom en de Kantoorstraat in Den Burg en de Jan Daaldersteeg en de Nikadel in De Koog gaat ingrijpend veranderen. Adri en Mieke Mantje willen daar in 2020 van start met de bouw van meerdere horeca- en winkelpanden en bij elkaar 33 woningen.

Een vernieuwing waar lang naar uit is gekeken, niet in de laatste plaats door de familie Mantje zelf. De Kantoorstraat biedt al jaren een haveloze aanblik en met de Jan Daaldersteeg (de "Urinesteeg") is het niet veel beter gesteld. Ze startten jaren geleden al met de voorbereidingen, maar het ernstige ongeval in oktober 2017, waarbij hun (schoon)moeder om het leven kwam, trok een zware wissel op de familie, het plan raakte naar de achtergrond. Adri: "We hebben het weer opgepakt, de afleiding is welkom."

In De Koog komt op de begane grond 850 vierkante meter winkels en horeca, op de verdiepingen er boven 22 woningen. "Staterswoningen. Kleine units, waar ontzettend veel behoefte aan is en waar we de markt mee opgaan." Mantje pakt ook de Jan Daaldersteeg aan. Hij heeft daarover met de gemeente een overeenkomst afgesloten voor de aankoop van een strook gemeentegrond van 55 vierkante meter, met opstalrecht voor riolering. "De steeg wordt een mooie straat van 6,5 meter breed." Mantje neemt ook de verplaatsing van het gebouw van Liander voor zijn rekening. Bedoeling is dat de bouw komend voorjaar van start gaat. Op de plek van de Jelleboog komen drie á vier kleine horeca units en dertien wooneenheden. "De prijs is zodanig dat ze voor iemand die een leuke baan heeft prima te betalen zijn." Bedoeling is de bouw na de bouwvak te starten. "Het zou mooi zijn als de Kantoorstraat weer Kromme Elleboog gaat heten." Over de vormgeving: "Het is groot, maar oogt kleinschalig en mooi." Klein, maar niet onbelangrijk deel van het "drieluik" is De Karseboom. "Het gebouw gaat plat, om het vanaf de kelder nieuw op te bouwen. Het wordt prachtig en past mooi in het geheel. Geen kroeg, wel een pareltje in de horeca. Op de verdieping een woning, met royaal uitzicht." Voor buren en andere geïnteresseerden komen er informatieavonden.