Steunfort Lunette bij Oudeschild met de kale plek op de voorgrond.
Steunfort Lunette bij Oudeschild met de kale plek op de voorgrond. Foto: Google Maps

Kale plekken steunfort Lunette blijven aandacht trekken

Het is een onderwerp dat de aandacht blijft trekt; de begroeiing van steunfort Lunette aan de rand van Oudeschild.

Het steunfort werd in 2010 door Natuurmonumenten in ere hersteld, maar sindsdien wil het niet vlotten met de begroeiing van gras op bepaalde delen van de wallen van het fort.

D66 stelde er in 2012 raadsvragen over, de milieudienst Kop van Noord-Holland liet er in 2013 onderzoek naar doen, Natuurmonumenten liet in 2016 opnieuw gras inzaaien in combinatie met kalk om het groeiproces te versnellen en recent stelde D66 toch weer eens vragen over Lunette. Opnieuw om te achterhalen waarom het gras er niet wil groeien. Dat leidde tot het antwoord van de gemeente dat bodemonderzoek heeft uitgewezen dat het "humusgehalte van de grond laag is wat ervoor zorgt dat de grond water minder goed vast houdt en snel uitdroogt." Ook worden daardoor voedingsstoffen minder vastgehouden.

De opvattingen en opinies blijven daarmee verdeeld. In het rapport dat de milieudienst in 2013 liet opstellen, wordt gesteld dat de minste begroeiing aan de zuidzijde van Lunette is en dat de oorzaak mogelijk in de blootstelling aan zon en wind moet worden gezocht. Willem en Hillie Keijzer lieten eind 2014 wat grond van Lunette testen bij de Welkoop en dat leerde dat de grond een PH-waarde van 4 had oftewel erg zuur was. Volgens het tuinadvies van de Welkoop zou een PH-waarde van 6,4 de streefwaarde moeten zijn. De familie Keijzer wijst erop dat in de omgeving wel meer plekken aan zon en wind onderhevig zijn en dat begroeiing het daar juist prima doet.

Woordvoerder Erik Menkveld van Natuurmonumenten, eigenaar van Lunette, wordt een beetje moe van het onderwerp. Volgens hem is het nog maar een klein stukje van het fort dat niet begroeid is. De grond die in de wallen is gebruikt, is deels afkomstig van Nieuw Buitenheim (langs de dijk tussen Oudeschild en Oosterend) en deels uit de gracht rond Lunette. Volgens hem is de grond enorm zout waardoor het lang duurt met de begroeiing. "Er zijn meer plekken op het eiland waar zoute grond ligt en waar het lang duurt voordat er wat groeit." Hij benadrukt dat er een schonegrondverklaring is voor de gebruikte grond. "We zullen het volgend jaar opnieuw een keer inzaaien met gras en er ook weer kalk bij doen."