Bijna eenderde vindt de elektrische auto het meest milieuvriendelijk.
Bijna eenderde vindt de elektrische auto het meest milieuvriendelijk. Foto: TipTexel.nl

Auto: Sport zo weinig mogelijk te tanken

Liefst 69% wil milieuvriendelijk autorijden, maar slechts 1% van de deelnemers heeft een volledig elektrische auto. Hoe denken we over duurzaam rijden?

"Ik heb er wel een, met een accu om ongeveer 50 km (in de praktijk 40 km) ver te kunnen komen. Dit is voor 98% voldoende om op Texel rond te komen. Je moet wel consequent 'stekkeren' maar het is een leuke sport om zo weinig mogelijk aan de tank te staan. Aan de vastewal zijn er voorlopig meer tankstations dan oplaadplekken vrij, dus voor volledig elektrisch wacht ik de kinderziektes van deze transitie af."

Deze deelnemers rijden (nog) niet elektrisch: "De aanschafprijs is te hoog, de actieradius te laag, het laden duurt te lang en er zijn te weinig oplaadpunten - ook in het buitenland", "te duur, laden duurt te lang, onvoldoende trekkracht voor caravan in de bergen en onvoldoende laadpunten in binnen- en buitenland", "Een combinatie van factoren: nog geen model dat aanspreekt; mijn auto is nog niet rijp voor de sloop: als ik hem verkoop, zal iemand anders er in rijden", "Het moet wel handig zijn. Dus niet na 300 km een paar uur aan een laadpaal, als die al voor handen is. Bovendien: als je ziet hoeveel auto's er langs snelwegen staan te tanken, en stel je dan voor dat opladen van een accu een paar uur duurt, stel je dan de omvang van elektrische "tankstations" voor", "Ik kan het niet betalen. Rijd grote afstanden voor werk, waar geen oplaadpaal is, dus elektrisch is geen optie", "Liever niet elektrisch. Wel één die zeer weinig brandstof verbruikt. Of als in de toekomst dat mogelijk wordt op waterstof."

De duurzaamheid van elektrische auto's wordt in twijfel getrokken. "Ze zijn in mijn beleving niet duurzaam, elektra is geschikt voor van alles, maar het is echt niet handig om een zware batterij rond te rijden op niks af", "Elektrisch rijden is slechts het verleggen van de footprint, de milieubelasting wordt slechts verplaatst."

"Aanschaf is voorlopig nog veel te duur voor mij. En ik ben van mening dat het ook milieuvriendelijk is produkten zolang mogelijk te gebruiken. Ik koop veel tweedehands (autos, maar ook kleding en gebruiksartikelen)."

"Zowel de bedrijfs- als prive auto zijn ecodiesel resp. ecobenzine; met een gemiddeld gebruik van boven de 1:20 op Texel en het maximaal beperken van autokilometers hoeven we nu nog niet in andere transportvormen te investeren."

"Ik denk dat het mooi zou zijn als we een elektrische deelauto krijgen op Texel, dan zijn een aantal van bovenstaande bezwaren van de baan".