Veel mensen hikken aan tegen de kosten van het energiezuinig maken van huizen.
Veel mensen hikken aan tegen de kosten van het energiezuinig maken van huizen. Foto: TipTexel.nl

Het liefst in stapjes energiezuinig huis

De wil om energiezuiniger of -neutraal te worden is er bij 60% van de deelnemers. Maar de uitvoering kent de nodige hobbels.

"Ik zou wel van gas en licht af willen, maar de batterijen om energie in op te slaan zijn nog te duur voor mij." Een ander: "In een huurwoning heb je weinig mogelijkheden om bijvoorbeeld de buitenkant van de woning extra te isoleren en zo dus energiezuiniger te maken."

62% van de deelnemers hikt tegen de kosten van het energiezuinig maken van de woning aan. Er zijn ook andere redenen voor uitstel: "Ik denk dat er in de toekomst betere en goedkopere oplossingen op de markt komen voor aanpassingen van mijn vrijstaande woning." Maar ook vragen en onduidelijkheid over alternatieve energiebronnen zijn aan de orde. "Een pelletkachel zou misschien een mooi alternatief zijn maar de discussie wordt nu reeds al gevoerd dat ook pallets niet duurzaam zijn en bovendien niet zo schoon. Dus heeft het (nog) zin hierin te investeren of mag dit over een paar jaar niet meer i.v.m. bijvoorbeeld stikstof overlast?"
Driekwart wil de woning graag in stapjes energiezuinig maken. Anderen liever ineens energieneutraal: "Ik zou dat het liefst doen maar helaas heb ik daar de financiele mogelijkheid niet voor. Ik hoop op een wondertje of dat de overheid heel goede subsidie gaat geven zodat het mogelijk wordt." of: "Ik maak met energieneutraal 10% rendement op de investering, maar krijg het tot nu toe niet gefinancierd."

"Wij wonen in een zeer oud pand sinds twee jaar. Overal enkel glas, dus in de toekomst willen we graag dubbel glas. Ook zonnecollectoren of panelen willen we graag in de toekomst als dat mogelijk is met het dak." "Ik zit in een huurwoning van Woontij. Als er al iets moet gebeuren dan moeten zij het doen. Maar dat zullen zij dan wel weer in de huurprijs doorberekenen. Dan moet ik dus gaan betalen voor hetgeen van hen is en daar heb ik geen zin in."