GroenZwart

Politieke partij TOP

Het wordt interessant als belangenbehartigers als TOP serieus gaan nadenken over de oprichting van een eigen politieke partij. Let wel: een belangenbehartiger komt over het algemeen op voor de belangen van een bepaalde groepering, een politieke partij is er over het algemeen om alle belangen te horen en te wegen om vervolgens in het kader van het algemeen belang beslissingen te nemen. Dat het ene belang daarbij zwaarder kan wegen dan het andere belang is niets nieuws. Er komt echter wel kleur aan als bij één van de grotere belangenbehartigers op het eiland een dusdanig onbehagen over de politiek is gaan leven dat overwogen wordt zelf maar de politiek in te gaan. Bij TOP zit de pijn vooral in het gevoel dat er niets is gedaan met de adviezen over de toeristenbelasting. Dat is een gevoel dat bij meer belangenbehartigers bekend zal overkomen. Neem als voorbeeld het nieuwe Onderwijscentrum waar een meerderheid van de gemeenteraad een andere koers besloot te varen dan de scholen voor ogen hadden.

Nu zijn politieke partijen geen wensgeesten die ogenblikkelijk elke wens in vervulling laten gaan zodra er over de lamp wordt gewreven, maar het wil nog wel eens schorten aan de terugkoppeling. Oftewel, het duidelijk aangeven vanuit politieke hoek waarom er wel of niet iets wordt gedaan met geleverde inbreng. Daar kan bij de afwegingen van alle belangen immers een gegronde reden voor zijn geweest, maar het is wel zo prettig als die reden ook wordt verwoord. Terugkoppeling naar de inbrenger kan eveneens het vervelende gevoel wegnemen 'dat er niets is gedaan' met de geleverde inbreng.

In het geval van de verhoging en verlenging van de toeristenbelasting is de indruk ontstaan dat bij de politiek vooral het belang van de gemeentelijke financiën voorop heeft gestaan. Het is wel erg aantrekkelijk als al die toeristen voor elke overnachting €2,25 betalen en hopelijk ook nog eens voor €30,- een Texelvignet kopen. In de ogen van de toeristische ondernemers kan dat niet onbeperkt goed blijven gaan, maar aan dat belang is in hun ogen volledig voorbij gegaan. Zij krijgen intussen wel het gemopper van ontstemde toeristen over zich heen.

De politieke partijen doen er verstandig aan de contacten met belangbehartigers goed te houden en niet te laten vervreemden. Het is niet uit te sluiten dat er anders mogelijk meer belangenbehartigers uit onvrede over het politiek bedrijf over eigen politieke partijen gaan nadenken.