Afbeelding
Foto:

Natalie schrijft...

Grote veranderingen

Omdat het nieuwe jaar dichterbij is dan je wellicht denkt, sta ik stil bij de nieuwe wet die ingaat en voor bijna iedereen een impact heeft. Lees je mee? Vanaf 1 januari veranderen namelijk de regels rond arbeidscontracten, ontslag en sociale zekerheid. Dit is geregeld in de Wet arbeidsmarkt in balans. Dit is niet alleen belangrijk voor werkgevers, ook voor werknemers en oproepkrachten. In deze column een checklist, kijk je mee of je al WAB proof bent?

In het ontslagrecht worden vanaf 1 januari 2020 grote veranderingen doorgevoerd. In het nieuwe jaar moet bij een ontslag, het niet verlengen van een tijdelijk contract of het beëindigen in de proeftijd een transitievergoeding worden betaald. Dat is een groot verschil met het huidige systeem waarin deze vergoeding pas na twee dienstjaren verschuldigd is. Door de nieuwe wet maakt het niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

Naast deze wijzing is er nog een belangrijke verandering rondom de transitievergoeding. Namelijk dat deze vergoeding straks op de zelfde manier wordt berekend voor alle werknemers, ongeacht de lengte van de arbeidsovereenkomst, dienstjaren, leeftijd en bedrijfsgrootte. De extra vergoeding die je door het huidige systeem nog krijgt als je onder meer 50-plus bent of als je meer dan 10 jaar in dienst bent komen dus in 2020 te vervallen. Daarnaast wordt er om tot de vergoeding te komen ook een andere berekeningsmethode gehanteerd.

Wel komt er een versoepeling van het ontslagrecht door de mogelijkheid een aantal ontslaggronden (redenen op grond waarvan een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd) te kunnen combineren. Het wordt voor de werkgever mogelijk om de volgende ontslaggronden te combineren: frequent (ziekte)verzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen, een verstoorde arbeidsverhouding of een andere reden die voldoende aanleiding voor de werkgever is om de arbeidsrelatie in redelijkheid niet voort te zetten.

De verwachting is dat werkgevers door de cumulatiegrond een arbeidsovereenkomst makkelijker door de rechter kunnen laten ontbinden. Nieuw is wel dat de rechter aan de ontslagen werknemer een extra vergoeding kan toekennen bovenop de transitievergoeding. Deze extra vergoeding kan alleen worden toegekend bij de cumulatiegrond, dus niet bij de andere ontslagronden.

Door de invoering van de wet worden vaste contracten als het ware beloond. Hoe? Als werkgever betaal je vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract betaal je een hoge WW-premie. Houdt daar rekening mee bij een contract met een nieuwe medewerker en ook in de loonaangifte in het nieuwe jaar.

Oproepkrachten krijgen meer zekerheid op werk en inkomen. Zo dient de oproepkracht minstens 4 dagen van tevoren te worden opgeroepen. En moet de oproepkracht die langer dan 12 maanden in dienst is, een aanbod voor een vaste arbeidsomvang krijgen.

Voor alle payrollwerkgevers geldt dat de payrollwerknemers vanaf 1 januari dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers die werken bij het bedrijf waar de payrollwerknemer werkt. Indien gewerkt wordt met een uitzendbureau dient dit uitzendbureau geïnformeerd te worden welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn voor de eigen medewerkers.

Tot slot over de ketenregeling, de zogenaamde draaideurconstructie. In de huidige regeling is het mogelijk om drie contracten te sluiten in twee jaar. Vanaf 2020 kun je drie contracten sluiten in drie jaar. In het nieuwe systeem kan de pauze tussen de tijdelijke contracten per cao verkort worden van 6 naar 3 maanden. Een belangrijk onderwerp voor de landbouw, recreatie en horeca. Kortom, veel nieuwe en grote veranderingen. Vragen? Kom zeker langs.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker