Het Hanenhuus, clubhuis van golfbaan De Texelse bij De Krim.
Het Hanenhuus, clubhuis van golfbaan De Texelse bij De Krim. Foto: Henk Leyen

Nieuwe indeling voor golfbaan op komst

Burgemeester en wethouders zijn bereid mee te werken aan een herstructurering van golfbaan De Texelse nabij vakantiepark De Krim.

Dat heeft de gemeente laten weten naar aanleiding van een principe-verzoek van De Krim om diverse veranderingen door te voeren op de golfbaan. Dan gaat het om verplaatsing van het clubhuis, een andere toegangsweg, nieuwe parkeerplaatsen en verplaatsing van twee holes van de Par 3 oefenbaan, zodat de driving range kan worden uitgebreid.

Bedoeling is dat het clubhuis vijftig meter wordt verplaatst in de richting van de ingang van de negen nieuwe holes die in 2014 werden geopend. Dat moet leiden tot een beter uitzicht vanuit het clubhuis op de baan. Onder het verplaatste clubhuis komt een kelder voor de opslag van materiaal.

Een paar zeecontainers die nu daarvoor nog worden gebruikt, kunnen dan verdwijnen. Het terrein wordt tevens aangepast op de nieuwe beoogde ligging van het clubhuis met nieuwe parkeerplaatsen. Bedoeling is dat de nieuwe toegangsweg wordt aangelegd over een oud agrarisch perceel en bij de nieuwe parkeerplaatsen uitkomt.

De driving range, de plek waar golfers kunnen oefenen op hun afslag, wordt om veiligheidsredenen verlengd. Volgens De Krim worden de golfballen tegenwoordig verder geslagen door de verbetering van golfclubs, waardoor de ballen nog wel eens over het hekwerk vliegen en op de twee holes van de Par 3 oefenbaan terechtkomen.

Om dat probleem te verhelpen wordt de driving range verlengd en worden de twee holes van Par 3 verplaatst naar een oud agrarische perceel. De hekken om de driving range worden verwijderd en vervangen door een natuurlijke afscheiding die van hoge duinen gemaakt gaat worden.

De percelen die gebruikt worden, zijn de percelen van Sir Robert Peel (Postweg 185) en Rio Grande (Postweg 211) die langs het terrein van de golfbaan liggen. Volgens het college liggen deze percelen ingeklemd tussen niet-agrarische bestemmingen (golfbaan, bos en wonen) en is het niet realistisch ervan uit te gaan dat de percelen nog agrarisch gebruikt gaan worden. Dat betekent afname van de hoeveelheid agrarische grond en dat wordt volgens het college ten laste gebracht van de gemeentelijke grondbank. Sir Robert Peel en Rio Grande zelf worden eveneens bij de herstructurering betrokken.

Sir Robert Peel blijft volgens het principe-verzoek een bedrijfswoning, maar dan onder een nieuwe bestemming (Sport-Golfbaan). Rio Grande moet een reguliere woning worden die van het perceel wordt afgesplitst. Bedoeling is dat vervolgens een deel van de agrarische bebouwing wordt gesloopt. Er komt tevens een nieuwe waterpartij die moet aansluiten aan de huidige waterplas van de golfbaan. De nieuwe waterpartij wordt gebruikt voor de berging van water om de golfbaan te kunnen beregenen. Er worden ook nieuwe drijvende zonnepanelen geplaatst. In de huidige berging liggen sinds 2017 al 2367 drijvende zonnepanelen.

Voordat het tot de herstructurering van de golfbaan komt, moet De Krim eerst een ontwerp-bestemmingsplan indienen bij de gemeente, waarna er definitieve besluiten over de plannen voor de golfbaan worden genomen.