Chimene draagt met trots het Ajax-shirt.
Chimene draagt met trots het Ajax-shirt. Foto: Gert Coevert

Texels voetbaltalent Chimene (8) bestormt de top

Het 8-jarige Texelse voetbaltalent Chimene Coevert uit Den Burg heeft in de afgelopen twee maanden viermaal meegetraind met de MO9 (meisjes onder de 9 jaar) groep van Ajax.

Chimene maakt een reële kans om in het voorjaar wekelijks op de trainingsvelden naast de Johan Cruyff Arena haar kunnen te mogen laten zien. Ze droomt ervan ooit uit te komen in het damesteam van haar favoriete club Ajax en kreeg een uitnodiging om op 9 oktober deel te nemen aan een Meisjes Talentendag bij Ajax. Voor deze dag waren 96 meisjes uitgenodigd en er werden alleen partijtjes vier tegen vier gespeeld.

Bij Chimene viel al direct op dat zij op de kleine veldjes goed het overzicht bewaarde en minder egoïstisch speelde dan haar meeste leeftijdsgenoten. Toch zorgde zij er voor dat ze ook ieder wedstrijdje voldoende doelpunten maakte om zich goed in de kijker te spelen. Enkele dagen later kreeg ze het bericht dat ze door was naar de volgende drie trainingen. Deze trainingen werden geleid door oud Ajax speler Heini Otto (inmiddels 65), geassisteerd door de oud speelsters Chantal de Ridder (46 interlands) en Lois Schenkel. Ook de techniektrainer van de Ajax-jeugd Simon Tahamata (63 jaar, 22 interlands) liep op het veld rond om her en der technische aanwijzingen te geven maar ook om met grapjes kinderen op te beuren.

Bij de trainingen viel op dat alles gebaseerd was op techniek. Oefeningen waren hierop afgestemd, deze werden matig tot slecht uitgelegd om te kijken hoe snel de kids het toch oppikten en alle partijvormen werden met 4 tegen 4 op heel kleine veldjes uitgevoerd. De talentjes kwamen hierdoor zeer veel aan de bal en werden gedwongen om snelle beslissingen te nemen. Juist dit voetballen in de kleine ruimte waarbij het op techniek aankomt en veel minder op loopvermogen, is iets wat Chimene goed ligt en ze kwam dan ook goed uit de verf. Vooral bij de eerste twee trainingen wist zij zich goed in de kijker te spelen gezien de aantekeningen van de rapporteurs.

Bij de (voorlopig) laatste training werden de teams ingedeeld naar sterkte en mocht Chimene de gehele training meedoen met het tweede viertal. Hoewel ze wat nerveuzer oogde dan de vorige keren wist ze zich toch ook ditmaal goed staande te houden. Bij deze training was er ook een afvaardiging van het eerste damesteam van Ajax aanwezig en zij vertelden na afloop wat ze moesten doen (en laten) om voor Ajax 1 uit te mogen komen. Dit maakte veel indruk bij de talentjes en de meeluisterende ouders. Aan Chimene, met de langste reistijd, werd daarna nog gevraagd of ze het er wel voor over zou hebben om wekelijks naar Amsterdam te komen voor de training van een uurtje. Chimene gaf aan dat dit voor haar geen probleem is, zolang ze maar bij haar favoriete club kan trainen. In de voorjaarsvakantie krijgt nog een groep talentjes de kans om hun talenten te laten zien en dan wordt eind februari bekend gemaakt welke speelsters doorgaan naar de laatste twintig.

Het ziet er voor Chimene hoopvol uit, alleen haar bescheidenheid kan nog een breekpunt zijn. Haar benen heeft ze voldoende laten spreken. Voorlopig kan zij gewoon lekker blijven spelen en trainen bij haar 'Texelse Onder 11 team' Bayern Munchen. Tevens traint ze ook wekelijks met het G-team mee.