Roop zondag op het open podium.
Roop zondag op het open podium. Foto: Job Schepers

Roop blijft nog twee jaar aan als Eilanddichter

Eilanddichter roop begint eind januari aan zijn tweede termijn. Het besluit daartoe door het college van b en w is nog niet officieel naar buiten gebracht, maar lekte vorige week uit. Roop volgde begin 2018 Mare van der Mast op als Eilanddichter. Hij noemt zichzelf geen dichter, wel schrijver van gedichten. "Ik ben dienstbaar aan de taal en schatplichtig aan de taal. Daar hoort niet bij dat je jezelf bewierookt." Hij is kritisch, zeker als het over zijn eigen gedichten gaat. "Je moet een zekere kwaliteitsstandaard hebben. Een gedicht moet uiteindelijk boven zichzelf uitstijgen."

Zijn gedichten zijn scherp en roop is productief, als Eilanddichter publiceert hij regelmatig, gevraagd en ongevraagd, gedichten. Veelal inspelend op de actualiteit en met een scherpe pen. Vanuit een innerlijke drang om te dichten, zei hij eerder.

Zijn faam reikt verder dan Texel. Onlangs werd hij tweede tijdens de Prijs voor Nederlandse stadsdichters in Gouda.

De commissie die adviseert over de Eilanddichter, adviseerde het college de mogelijkheid te benutten om de termijn met twee jaar te verlengen, dit na ruggenspraak met roop. Na die periode, in januari 2022, wordt een nieuwe Eilanddichter aangesteld.