OSG in Den Burg.
OSG in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Onderwijsboulevard

De OSG wil de benedenverdieping van de school in Den Burg gaan inrichten als 'onderwijsboulevard' waar leerlingen de kans krijgen met hun handen te werken en waar leerlingen de kans krijgen in de praktijk met elkaar vraagstukken op te lossen.

Dat liet waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks donderdagavond weten tijdens de jaarvergadering van het Texels Ondernemersplatform. De benedenverdieping, die momenteel deels niet in gebruik is, was een tijdje in beeld voor huisvesting van het nieuwe Onderwijscentrum, maar dat veranderde toen de raad eind 2018 besloot een losstaand Onderwijscentrum te realiseren.

Eriks wil voor de ontwikkeling van de 'onderwijsboulevard' gezamenlijk optrekken met de Texel Academy, ROC Kop van Noord-Holland, de Techniekcampus in Den Helder, het HBO en TechConnect. De school werkt al samen met deze organisaties. TechConnect is een landelijke actieprogramma om de komende jaren duizenden mensen op te leiden voor banen in de it-sector. De 'onderwijsboulevard' moet onder meer de kansen voor leerlingen op het gebied van onderwijs op het eiland vergroten.

De OSG wil voor de 'onderwijsboulevard' eveneens samenwerken met Texelse ondernemers. Als voorbeeld noemde Eriks de opleiding Fietstechniek die de school recent samen met Van der Linde Fietsen en het Sterk Techniek College in de derde en vierde klassen van het VMBO is begonnen. Daarbij leren de leerlingen van mensen uit de praktijk en docenten van de OSG hoe ze gewone en bijzondere fietsen kunnen onderhouden en repareren. Idee is om leerlingen die elders op praktijkonderwijs zitten op termijn mogelijk eveneens een plek te bieden op de 'onderwijsboulevard'. "Dat zijn vaak de leerlingen met de hoogbegaafde handen."

Ander idee van de onderwijsboulevard is de ontwikkeling van 'learning labs' waar leerlingen zich buigen over vraagstukken uit de praktijk. Als voorbeeld noemde Eriks een winkelstraat in Groningen waar ooit leegloop onder klanten ontstond. Een groep leerlingen van diverse soorten opleidingen kreeg de opdracht met elkaar oplossingen te bedenken. "Centrale vraag daarbij is wat je als leerling kan betekenen voor je omgeving."

Het geheel moet ertoe leiden dat onderwijs en praktijk op het eiland nauwer met elkaar optrekken en dat leerlingen meer mogelijkheden op het eiland krijgen om na de OSG op MBO- en HBO-niveau een vervolgopleiding te volgen. De OSG heeft de focus op vier richtingen liggen: 'hospitality en ondernemerschap', 'zorg en technologie', 'techniek' en 'duurzaamheid/circulaire economie'.