"Losstaand" Onderwijscentrum via loopbrug toch vast aan OSG

Onderwijs Centrum Texel (OCT) moet "losstaand" van OSG De Hogeberg, besloot de gemeenteraad vorig jaar. Dat wordt op de begane grond het geval. Maar via een loopbrug worden beide gebouwen toch met elkaar verbonden.

Na het besluit van de raad in november 2018 zijn de schoolbesturen aan de slag gegaan met de planvorming, met name gericht op de meerwaarde die het OCT moet hebben voor de leerlingen. "Wij menen daar goed in geslaagd te zijn door een structuurontwerp van het gebouw vast te stellen waarin die meerwaarde tot zijn recht komt, waarbij er enerzijds sprake is van het respecteren van de diversiteit van de verschillende scholen en anderzijds de kansen op samenwerking zo maximaal mogelijk door en in het gebouw worden gestimuleerd. Daarmee ontstaat er een echt Onderwijscentrum in plaats van '5 scholen onder één dak'."

De besturen van de basisscholen en OSG De Hogeberg vinden dat een directe verbinding tussen beide gebouwen "de samenwerking zeer ten goede komt". "Zowel individuele leerlingen als groepen kunnen daardoor makkelijker van het ene naar het andere gebouw gaan indien dat passend is bij hun leerontwikkeling. Die kansen worden minder in het geval er 'buitenom' moet worden gelopen." Op grond van dat gegeven voorziet het gebouwontwerp in een fysieke doorgang op de eerste verdieping van beide gebouwen waardoor het primair en het voortgezet onderwijs met elkaar kunnen worden verbonden en is er letterlijk gezien geen sprake van een 'losstaand' gebouw. Voor de goede orde: op begane grond niveau is er geen sprake van een doorgang tussen beide gebouwen." De raad schroefde in november 2018 het budget op naar €9,38 miljoen, €2,3 miljoen extra. Excl. €164.000,- voor het volledig energieneutraal maken. Meer op pagina 2.