Winne de Leeuw in zijn winkel.
Winne de Leeuw in zijn winkel. Foto: Job Schepers

"Je blijft steeds nieuwe dingen ontdekken in De schatkist van Texel"

Aan de Waalderstraat in Den Burg zijn zaterdag de deuren geopend van 'De schatkist van Texel'. De winkel met cadeau- en interieurartikelen - en een klein beetje souvenirs - wordt gerund door Winne de Leeuw.

Als we vrijdag een kijkje nemen is Winne nog druk bezig om de puntjes op de i te zetten. "Maar ik krijg volop hulp hoor. Van Jozef, van mijn zus Marije de Leeuw, van mijn ouders en ook van Mary (Smidt-Witte) en Esperanza Smidt. Samen met Jozef zit ik natuurlijk ook zakelijk in de slijterij en dit pand zit er naast. Toen Marian van Holland en Piet Grisnich besloten te stoppen met 'Bekijks op Texel' is één ander gaan rollen. We waren allemaal direct enthousiast", vertelt Winne.

Winne heeft de winkel helemaal naar zijn hand gezet en het resultaat mag er zijn. "Ik geloof enorm in hergebruik. Ik ben dus tijden aan het zoeken geweest naar kasten. Ze komen overal vandaan." Ondanks dat het een ratjetoe aan formaten en vormen is, vormt het toch één geheel. "Dat komt ook door de kleurstelling die we de kasten hebben gegeven. Daarom is het verloop prettig."

De winkel is een echte zoekwinkel geworden. Iedere keer dat je rondkijkt, zie je weer nieuwe dingen. Schelpen, geurkaarsen, beeldjes, de naam Schatkist is een logische keuze. "Als ik het in de kasten zou zetten, zou het allemaal netjes en in rijtjes geordend worden, net zoals in de slijterij. Zoals Winne het hier gedaan heeft, past veel beter bij de zaak. Je blijft steeds nieuwe dingen ontdekken", vertelt Mary.

De schatkist van Texel oogt licht en ruim, ondanks dat er veel spullen staan. "Het is zelfs iets lichter worden dan de bedoeling was, maar ik ben blij met het eindresultaat. Je kunt vanaf buiten goed de winkel in kijken en dat is ook erg belangrijk. Ik heb vorig jaar met Jozef ook de nieuwe inrichting van de slijterij gedaan, dus ik wist wel hoe ik het aan moest pakken. Uiteraard was het afgelopen weken even stressen, maar nu kunnen we open. De website en webshop staan nog wel in de steigers, maar dat komt snel goed, ik ben blij dat we alles voor de feestdagen hebben afgerond."

Vijf dagen geopend

De schatkist van Texel gaat voorlopig vijf dagen in de week open. Op dinsdag en zondag is de winkel gesloten. "Met uitzondering van de koopzondagen. Dan zijn we wel gewoon open", besluit Winne.