Demonstratie van de jeugdbrandweer.
Demonstratie van de jeugdbrandweer. Foto: Job Schepers

Bestaansrecht jeugdbrandweer

Grappend en grollend, maar met oprecht enthousiasme stonden de jeugdbrandweerlieden van weleer de generatie van nu toe te roepen tijdens een demonstratie die de brandweerlieden in spe uitvoerden. De stemming zat er meer dan uitstekend in tijdens de reünie die zaterdag werd gehouden in en bij de kazerne in Den Burg.

Hoewel de oprichting van de jeugdbrandweer eigenlijk al in 1993 geschiedde, wordt de notariële akte van 1994 als oprichtingsdatum aangehouden en zodoende was het dit jaar tijd voor het 25-jarig jubileum. Aryan Boshuis van de brandweer sprak de aanwezigen na de demonstratie toe in de kantine. Hij nam ze mee door het verleden van de Jeugdbrandweer, maar ook met een blik naar de toekomst. "Omdat het werven van brandweermensen steeds moeilijker is, geeft het de jeugdbrandweer nog steeds bestaansrecht. Een grotere doorstroming vanuit de jeugdbrandweer naar de brandweer zou het toekomstbeeld kunnen zijn. Binnen het Texelse brandweerkorps zijn daar genoeg voorbeelden van. Maar liefst 16 procent van de jeugdleden is doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer."

Na de toespraak werd door Willem Moor - zie pagina 1 - en plaatsvervangend teamcommandant Jan Idema een plaquette als aandenken onthuld. Daarna werden de festiviteiten afgesloten met een borrel.