TOP denkt na over een eigen politieke partij

Het bestuur van ondernemersplatform TOP is de mogelijkheden voor de oprichting van een eigen politieke partij voor Texel aan het bekijken.

Dat liet Michel Gregoire van TOP donderdagavond weten tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van het Texelse ondernemersplatform. De ideeën zijn voortgekomen uit ervaringen die TOP het afgelopen jaar met de Texelse politiek heeft gehad. Vertegenwoordigers van het ondernemersplatform hadden diverse gesprekken met vertegenwoordigers van politiek en gemeente over de hoogte en duur van de toeristenbelasting, de wijze van heffing en andere zaken die voor ondernemers van belang waren. Ze zagen weinig resultaat van alle gesprekken terug. "We hebben om tafel gezeten, maar uiteindelijk nul invloed gehad."

Het bestuur van TOP is daarom aan het bekijken op welke wijze meer invloed kan worden uitgeoefend, zodat ondernemers meer het gevoel hebben aan de knoppen te kunnen draaien en niet langs de zijlijn te staan. Onderdeel van die gesprekken is de optie om een eigen politieke partij op te richten. Als voorbeeld noemde Gregoire Ameland. "Daar hebben ondernemers ook een eigen politieke partij opgericht waarmee ze de grootste in de gemeenteraad zijn geworden." Gregoire liet niet onverhuld dat er binnen TOP wordt gebaald dat de toeristenbelasting voor 2020 is verhoogd (van €1,85 naar €2,25), dat de heffingssystematiek hetzelfde is gebleven en vooral dat het maximum van zeven nachten is losgelaten. "Texels Belang en de VVD hebben de ondernemers hier in de kou laten staan. Partijen als de PvdA en D66 hebben nog hun best gedaan om een maximum aan het aantal nachten te krijgen." Bij die partijen kwamen tijdens de begrotingsraad begin november voorstellen vandaan om het aantal voor de toeristenbelasting aangeslagen nachten te beperken tot zeven of tien. Die voorstellen kregen geen meerderheid in de raad.

Volgens TOP was het in juni al een verrassing dat de raad instemde met de €2,25 en het loslaten van de zeven nachten, al werd dat besluit twee weken later bevroren. Dat was op initiatief van de VVD die eerst instemde met de verhoging, later met de bevriezing kwam zodat sector en gemeente nog eens met elkaar konden praten en in november instemde met de verhoging en het loslaten van de zeven nachten. Gregoire: "We hebben tijdens de gesprekken met de gemeente kennis van de leden ingebracht en een aantal leden heeft hele belastingverordeningen zitten doorakkeren voor adviezen. Adviseurs van Landal hebben ook nog adviezen voor de toeristenbelasting opgesteld waar niet eens een reactie op is gekomen. Intussen kost het wel duizenden euro's" Het Texels Ondernemersplatform telt ruim negenhonderd leden en mag zich daarmee de grootste ondernemersvereniging van Noord-Holland noemen. Het platform behartigt de belangen van de diverse soorten ondernemers op het eiland. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2022.