Jacob Bakker:
Jacob Bakker: "Van jongs af aan ben ik al betrokken bij paarden." Foto: Jeroen van Hattum

Agrarische bedrijven belangrijk voor Texel

Geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben in 1957 geboren op De Brink in De Koog. Hier heb ik gewoond tot mijn 20ste. Daarna ben ik getrouwd met Ria Kamstra. We hebben 2 kinderen, Roel en Marleen, en inmiddels 4 stoere opgroeiende kleinzoons.

Wat voor werk heb je gedaan?

Vanaf mijn 16de heb ik met mijn vader samen in de veehandel gewerkt. In die tijd gingen we nog iedere week naar de veemarkt in Purmerend. In 1980 heb ik samen met mijn vrouw Groepsverblijf De Zilvermeeuw overgenomen van mijn schoonouders. Dit hebben we 32 jaar met veel plezier gedaan. Inmiddels hebben we De Zilvermeeuw aan onze dochter en schoonzoon overgedaan. Tegenwoordig wonen we op De Ruige Hoogte. Hier hebben we een aardbeienkwekerij, paardenhouderij en daarnaast een boerencamping en bed & breakfast.

Jonge kampeerder van nu is ook gast voor de toekomst

Vanwaar de liefhebberij voor paarden?

Van jongs af aan ben ik al betrokken bij de paarden, eerst als zomerbaantje in de paardenverhuur. We hebben nu 4 paarden op stal staan waar we mee rijden en mennen. Zelf rij ik niet veel meer, maar ga ik liever op de bok van de menwagen zitten voor een rondje door het bos of de duinen. In de winter rij ik ook mee in de wedstrijden van de wintercompetitie van paardensportvereniging Texel.

Wat doe je allemaal bij de KNRM?

Van jongs af aan heb ik me altijd aangetrokken gevoeld tot de KNRM. Vanaf 1978 ben ik als helper aan de wal begonnen bij de KNRM in De Koog, toen nog de KNZHRM. Een boot hadden we toen nog niet, alleen een whippertoestel waarmee we mensen van boord konden halen. Vanaf 1980 ben ik chauffeur op de truck en vanaf 1982 is er een boot in De Koog en vanaf dat moment was ik ook opstapper op de boot. In ruim 40 jaar tijd heb ik bij de KNRM met name op technisch gebied enorme veranderingen en vooruitgang gezien. Ik vind het nog altijd leuk om me in te zetten bij de KNRM.

Wat doe je verder zoal op Texel?

Naast mijn werk, de KNRM en de paarden blijft er niet zo heel veel tijd meer over. Ik sport nog wel veel op Texel, wekelijks bootcampen bij Lust for Sport en mountainbiken met onze fietsgroep. Met deze groep maken we ook jaarlijks een fietsreis naar de Alpen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik denk dat de Texelaars over het algemeen van hun hart geen moordkuil maken en zeggen waar het op staat. Dat kan ik wel waarderen. En als de nood aan de man is, klop je bij een Texelaar eigenlijk nooit tevergeefs aan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De Texelse schapenhouderij mag zeker niet verloren gaan. Ons eiland is ooit bekend geworden vanwege de Texelse schapen, daar moeten we trots op zijn. De weinige schapenboeren die er nog over zijn, verdienen de steun van onze samenleving. Maar ook alle andere agrarische bedrijven zijn belangrijk voor ons eiland en moeten zeker bestaan blijven. Ik vond het mooi om te zien hoe de (jonge) Texelse boeren voor hun bedrijf op kwamen en naar Den Haag zijn gegaan om actie te voeren.

Wat mis je op Texel?

Niks, ik heb hier alles wat ik nodig heb. En anders is de oversteek naar de vaste wal in 20 minuten gemaakt.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Politiek gezien zou er op Texel meer geluisterd kunnen worden naar de achterban. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie over de toeristenbelasting, ik denk dat dit voor de kampeerbedrijven en groepsaccommodaties een slechte ontwikkeling is. Van mij zou de straatverlichting in het buitengebied ook wel weer terug mogen komen. Van gasten die niet bekend zijn op het eiland horen we vaak dat het in het donker lastig is om de weg te vinden.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Huisvesting, met name betaalbare starterswoningen voor jongeren en goede huisvesting voor ouderen in ieder dorp. Gelukkig is er de afgelopen jaren wel het een en ander in gang gezet en worden er momenteel woningen gebouwd op verschillende locaties.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Iedereen die zich inzet voor de medemens. Bijvoorbeeld de mensen achter de Stichting Support Rob. Maar zo zijn er veel meer. Ook voor Damian wordt nu van alles georganiseerd, onder andere een benefietconcert. Mooi om te zien dat een groot gedeelte van de eilandbevolking in actie komt als het nodig is.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Positief, we hebben het toerisme mede nodig om onze economie draaiende te houden. Ik denk dat het goed is om een mix te houden van eenvoudige, betaalbare accommodaties en luxere accommodaties. We moeten er voor waken dat het geen elite eiland wordt. De jonge kampeerder van nu is ook een gast voor de toekomst.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop nog steeds hetzelfde te doen als nu, zowel qua werk als qua hobby's.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou Gijs Broere graag terug willen zien in de volgende "Eiland Van..". Ik heb Gijs leren kennen toen hij voor de cursus koetsiersbewijs kwam oefenen met een van onze paarden. Sinds die tijd gaat hij regelmatig een rondje mee. Ik vind Gijs een zeer plezierig mens en ben benieuwd wat hij te vertellen heeft.