Afbeelding
Foto:

Rum

Rum wordt geproduceerd uit rietsuiker of uit restproducten bij de productie van suiker uit suikerriet. Melasse is het product dat overblijft bij productie van suiker, zowel bij riet- als bietsuiker. Deze melasse is een soort siroop die een behoorlijke hoeveelheid vergistbare suiker bevat.

Bij de rumproductie wordt rietsuikermelasse gebruikt. De melasse wordt eerst met schoon water aangelengd, waarna het door vergisting, ook wel fermentatie genoemd, een vloeistof met een betrekkelijk laag alcoholpercentage oplevert. Dit fermentatieproces kan op verschillende manieren plaatsvinden. Van een proces waarbij vergisting plaatsvindt in slechts twee dagen tot processen die wel twaalf dagen kunnen duren.

Bij snelle vergisting komen er minder hogere alcoholen en esters vrij dan bij langzame. Deze hogere alcoholen en esters bepalen de kwaliteit van het eindproduct. Voordat we bij het eindproduct zijn moet de vergiste vloeistof worden gedistilleerd. Ook dit kan op twee manieren plaatsvinden: distillatie door middel van de pot still, hierbij wordt één partij diverse malen gedistilleerd, en die van de column still, ook wel rectificeerkolom genoemd. Dit is een continu proces. De meer aromatische rum wordt geproduceerd met de pot still, terwijl de lichtere rum met de column still wordt vervaardigd.

Nadat het distillatieproces beëindigd is moet de rum nog rijpen. Dit gebeurt veelal op houten vaten met een inhoud van rond 200 liter, gemaakt van White American Oak. Vaak zijn dit vaten die eerder zijn gebruikt bij de productie van Bourbon, Amerikaanse whisky met daarin een hoog aandeel maïs alcohol. Tijdens de rijping krijgt de rum zijn typisch bruine kleur. Deze wordt afgegeven door het hout van de vaten. Ook de mate waarin de vaten gebrand zijn in de kuiperij heeft invloed op de kleur en smaak van het uiteindelijke product. Daarnaast kan rum ook bijgekleurd worden door toevoeging van caramel.

Om een constante kwaliteit en een gelijke smaak te krijgen aan de rum die we in de winkel kunnen kopen wordt deze vrijwel altijd geblend. Dat wil zeggen dat er rum uit diverse vaten gebruikt wordt. Natuurlijk is er rum te vinden uit één vat, we spreken dan van single barrel of single cask. Deze zijn over het algemeen behoorlijk duurder dan blended rum.

In het verleden waren er drie hoofdgroepen rum te onderscheiden naar productiegebied en de daarbij behorende productiemethode. Zo waren er de Spaanse, Engelse en Franse stijl, terwijl de rum allemaal uit het Caribisch gebied afkomstig was. Deze indeling ontstond doordat deze landen diverse eilanden als kolonie bezaten. Zo hoorden Jamaica en Trinidad bij Engeland en Martinique bij Frankrijk. De Spaanse stijl geeft meer de wijze van productie aan. Deze maakt gebruik van de column still. De rum is meestal licht van smaak.

De Engelse stijl maakt gebruik van de pot still; de rum is hierdoor voller van smaak. Bij de Franse stijl wordt geen melasse gebruikt, maar - zo mogelijk vers - suikerrietsap. Naast deze oude, klassieke indeling, kennen we de indeling op kleur of ouderdom. Rum kan in principe overal ter wereld geproduceerd worden als er maar rietsuiker voorhanden is.

Het kan puur gedronken worden, on the rocks en in de mix of cocktails.