Afbeelding
Foto: Ed Witte

Rekenmachine

Het was woensdagochtend toch even de rekenmachine erbij. Ik was de stukken van het college aan het doornemen en daar kwamen diverse verzoeken voor extra kredieten voor projecten in Den Burg voorbij. Na voorstel nummer drie leek het me raadzaam om de bedragen eens op te gaan tellen. Eindresultaat: bijna anderhalf miljoen euro.

Mijn eerste gedachte: hoe krijgen ze dit nou toch weer voor elkaar en waarom kom je als college nou pal nĂ¡ de vaststelling van de begroting met verzoeken om extra geld? Hier kon wethouder Edo Kooiman wel antwoord op geven: het gaat om extra budgetten die nodig zijn vanaf 2021, dus dat is even uit de buurt van de begroting van 2020 gebleven om verwarring te voorkomen.

Het is volgens de wethouder ook nog niet zo dat er tekorten zijn. Hij heeft voor de zekerheid eens goed laten berekenen wat er allemaal aan kosten onderweg is en bekeken voor welke zaken al wel kosten zijn gemaakt, maar nog geen voorbereidingskredieten waren vastgesteld. Dat leverde het resultaat op dat er op termijn meer kosten aankomen dan de huidige budgetten aankunnen.

Wat dat betreft kun je spreken van bestuurlijk inzicht door nu al maatregelen te nemen met het oog op te verwachten problemen in de toekomst. Maar goed, ik loop ook al wat langer mee, dus ik vermoed dat bovenstaande gedachte niet meteen gedeeld zal worden. Dat er extra geld nodig is nu natuurlijk dankbaar 'voer' voor andere reacties...

Die anderhalf miljoen past wel in de grote bedragen die hier regelmatig voorbij komen. Wat dat betreft mag de gemeente in de handen knijpen dat met name de toeristenbelasting en het Texelvignet twee 'staande zeiltjes' zijn, anders lag met een beetje pech de rekenmachine op tafel om te berekenen welke uitgaven wel of niet gedaan kunnen worden.

Om toch eens een vergelijking te trekken: onder op deze pagina komt de gemeentelijke begroting van vijftig jaar geleden voorbij. Het toenmalig college meldt beschroomd een tekort van 361.828 gulden (!) voor de hele begroting. Dat zijn bedragen die je nu met een of twee voorstellen al te pakken hebt...

Jeroen van Hattum