"Hierbij een foto van het duo met een fraai liggend kunstwerk", schrijft Pieternel Geurtz. Foto: BLOKLUGTHART.NL

Wat ik zeggen wou

In veilige handen

Naar aanleiding van de discussie omtrent het kunstwerk "In veilige handen" wil ik graag nog wat zeggen. Ik begrijp dat er 20 verschillende ontwerpen zijn ingeleverd en dat S.E.A er drie uitgekozen heeft (een soort metalen puntige obelisk, een suf kolossaal zandkasteel en de enorme hand) om voor te leggen aan OSG leerlingen. De leerlingen hebben vervolgens de "grote hand" gekozen, een kunstwerk met een hoogte van 14 meter. De ontwerpers zijn Maree Blok en Bas Lugthart, een landelijk bekend kunstenaarsduo. De grote, vaak open kunstwerken die zij maken worden speciaal ontworpen voor de plek waar ze komen te staan. Op hun internetsite staat dat zij streven naar een sterke interactie tussen kunstwerk en toeschouwers en de omgeving. Regelmatig worden mensen direct betrokken bij het ontstaan van de kunstwerken, schrijven ze. Ik denk bij het lezen van deze twee zinnen aan een soort van inspraak, maar dat is (in dit geval) dus zeker niet gebeurd.

De keuze voor een hand van 14 meter hoog is erg omstreden, dus ik zou graag meer informatie willen omtrent de wijze waarop deze beslissing tot stand is gekomen. Ik vraag me af: wie is er op het idee is gekomen om deze keuze voor te leggen aan kinderen? Je mag kiezen uit drie! En als geroutineerd kunst-docent vraag ik me af: welke leerlingen (welk niveau en leerjaar) hebben hieraan meegedaan en om hoeveel leerlingen ging het? Is het ontwerp tijdens CKV lessen uitgebreid en deskundig besproken, is het aandachtig bestudeerd en onderzocht door de leerlingen in het kader van het vak kunstbeschouwing? kunnen kinderen van die leeftijd dit, hebben zij dan al voldoende kunstkennis, terwijl ze bovendien CKV doen als verplicht vak? is er ook nagedacht door de leerlingen of de bewoners van 't Horntje en andere Texelaars blij zullen worden van een kunstwerk van dergelijke afmetingen? Een kunstwerk is toch ook vooral bedoeld om mensen happy te maken! Hebben de kinderen de grootte wel goed kunnen inschatten? Zijn ze op de locatie wezen kijken?

Tenslotte, ik vraag me af of de bedenkers van het kunstwerk blij zijn met bijna 1000 handtekeningen die het grote kunstwerk niet op die locatie willen. Is er echt geen andere plek of... kan de hand niet veel kleiner of liggend? dan is er namelijk weinig "aan de hand".

Hierbij een foto van het duo met een fraai liggend kunstwerk.

Pieternel Geurtz,
Den Burg