"We wilden de kosten op een rijtje hebben"

Het komt wat bijzonder over: de gemeenteraad heeft amper de gemeentelijke begroting voor 2020 vastgesteld of het college komt met een verzoek om anderhalf miljoen extra beschikbaar te stellen voor een aantal projecten in Den Burg.

Volgens wethouder Edo Kooiman zijn de kosten uit de buurt van de begroting van 2020 gehouden, omdat ze pas van toepassing zijn voor de gemeentelijke begroting van 2021. "We zijn al wel een tijd bezig met de financiële doorrekening om goed op een rij te hebben welke kosten we nog kunnen verwachten."

Volgens wethouder Kooiman zijn er nog geen kostenoverschrijdingen bij De Tuunen, Den Burg-Zuid en het centrum van Den Burg, maar er zijn wel extra kosten in aantocht waardoor er volgens de wethouder nu al extra kredieten bij de raad worden aangevraagd om straks voldoende budget te hebben om niet voor verrassingen te staan. De extra kosten zitten volgens het college onder meer in gestegen kosten op de bouwmarkt en vertragingen in uitvoering. Als voorbeeld noemt Kooiman de herinrichting van de Emmalaan in Den Burg die begin dit jaar al op de planning stond, maar werd uitgesteld omdat er op verzoek van de raad nog een aantal varianten werden bekeken.

De financiële doorrekening leerde dat er voor de herinrichting van de ijsbaan tot een parkeerterrein en voor de herinrichting van de Stenenplaats, Binnenburg, Kantoorstraat, Parkstraat en de Burgwal nog aparte voorbereidingskredieten nodig waren. Die waren er nu nog niet, waardoor de kosten die daar al waren gemaakt bij andere budgetten werden ondergebracht en dat was volgens wethouder Kooiman niet de bedoeling. "Het moet boter bij de vis zijn."

Het college adviseert de gemeenteraad de realisatie van een openbaar (invaliden)toilet in het centrum van Den Burg nog niet uit te voeren. Voorstel is om daar naar te kijken als er over nieuwbouw op de hoek van de Groeneplaats en de Parkstraat wordt gesproken. Dat komt in beeld als de huidige nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Vismarkt is afgerond. Volgens Kooiman is het een optie om met horecabedrijven te bekijken of er gezamenlijk wat kan worden gedaan voor een openbare toiletvoorziening, zodat er geen apart gebouwtje hoeft te komen.

Nu nog geen openbaar toilet uitvoeren bespaart €85.000,- in de begroting voor het centrum. Vroeger was er een openbaar toilet in De Waag, maar dat is al een paar jaar niet meer het geval.