Een jeugdige Morten Eschweiler en Sam Kossen in 2001 bij de jeugdbrandweer.
Een jeugdige Morten Eschweiler en Sam Kossen in 2001 bij de jeugdbrandweer. Foto: Archief Texelse Courant

Kweekvijver brandweer jubileert

Het is al jaren de kweekvijver voor nieuwe mensen bij de Texelse brandweer: de jeugdbrandweer.

Komend weekend wordt het 25-jarig bestaan van de jeugdbrandweer gevierd. Die was destijds bij de oprichting begin jaren negentig de eerste jeugdbrandweer in de Kop van Noord-Holland. De eerste initiatieven ontstonden al in 1992. Dat leidde op 14 november 1992 tot een open dag bij de toenmalige brandweerkazerne aan de Reijer Keijserstraat in Den Burg, waar jeugdbrandweerkorpsen uit de Haarlemmermeer lieten zien wat de jeugdbrandweer zoal deed.

Op 25 januari 1993 ging de Texelse jeugdbrandweer op initiatief van toenmalig commandant Henk Groote van start. Na een jaar waren er twintig jongeren van 12 tot 18 jaar lid onder wie wijlen Cor Jongejan die als eerste van de jeugdbrandweer naar de brandweer zelf zou doorstromen. Later volgden nog diverse andere jongeren van wie een aantal nog steeds bij de brandweer actief is.

Volgens Aryan Boshuis volgde in 1994 de officiële oprichting bij de notaris en dat wordt nu officieel als mijlpaal aangehouden voor de viering van het zilveren jubileum. Begeleiders van het eerste uur waren mensen als Henk Keyser, John Sessink, Petra Vlaming en Theo Kemper. Willem Moor speelde eveneens een belangrijke rol door de jeugd jarenlang onder zijn hoede te nemen.

De jeugd kreeg theorielessen over brandbestrijding, er werd geoefend in de praktijk en meegedaan aan wedstrijden. Die zijn ook geregeld op Texel gehouden: de eerste was in 1995 bij Villa Opduin in De Koog. De lessen bleven niet zonder effect: in 2008 waren een paar jeugdleden toevallig in de buurt van een brandje op Zeemansduin aan het Molwerk (ze waren net bij een open dag op De Mok geweest) en zij schroomden niet om samen met een paar volwassenen van de brandweer het brandje te bestrijden. Ze wisten welke handelingen uit te voeren.

Het jubileum wordt zaterdag gevierd met een reünie die van 13:00 tot 17:00 uur in de kazerne aan de Pontweg in Den Burg wordt gehouden. Die is voor leden en oud-leden van de jeugdbrandweer. Die heeft op het moment een bezetting van negen jongeren die elke dinsdagavond in de kazerne bij elkaar komen.