Extra geld nodig voor projecten in Den Burg

Het college heeft bij elkaar bijna €1,5 miljoen extra nodig voor de financiering van De Tuunen, Den Burg-Zuid en de herinrichting van het centrum van Den Burg.

Dat blijkt uit een financiële doorrekening die het college heeft laten maken. De gemeenteraad stelde voor alle drie de projecten op 14 maart 2018 budgetten beschikbaar, maar die zijn inmiddels onderhevig geraakt aan oplopende kosten en vertragingen.

Voor de grondexploitatie van De Tuunen is volgens de berekeningen van het college €564.000,- extra nodig ter aanvulling op het budget van €2.585.000,- dat de raad in 2018 beschikbaar stelde. Volgens wethouder Edo Kooiman worden de kosten hoger als gevolg van vertragingen in de komst van de huizen (er moest gewacht worden op een uitspraak van de Raad van State), stijging van de prijzen op de bouwmarkt en omdat er ten tijde van het grondwerk in De Tuunen een aannemer failliet ging.

Het college wil de half miljoen dekken via een tussentijdse winstneming uit de grondexploitatie van Den Burg West. Daar verwacht het college een winst van €1,1 miljoen euro. Dat verloopt via de algemene reserves. Kooiman wil ook met Woontij gaan praten over de extra kosten voor De Tuunen.

Voor het centrum van Den Burg is een extra krediet van €218.000,- nodig voor de herinrichting van de Groeneplaats, de Vismarkt, het park en een deel van de Elemert. De raad stelde daar eerder in 2018 €1,2 miljoen voor beschikbaar. Daarnaast is voor het centrum €78.000,- extra nodig voor de restauratie van De Waag en een voorbereidingskrediet van €100.000,- voor de herinrichting van de Stenenplaats, Binnenburg, Kantoorstraat, Parkstraat en de Burgwal. De voorbereidingskosten die daar al waren gemaakt (€41.000,-) waren ondergebracht bij het budget voor Groeneplaats/Vismarkt, maar dat was volgens het college niet de bedoeling.

Voor Den Burg Zuid is een extra bedrag van €379.000,- nodig voor de herinrichting van de omgeving van de TXL Sporthal en het nog te bouwen Onderwijscentrum Texel. De raad stelde daar in 2018 €2,7 miljoen voor beschikbaar. De extra financiën zijn onder meer nodig om de achterkant van het gebouw van Deuce netjes af te werken zodra de sloop van sporthal Ons Genoegen is voltooid. Daarnaast is er een ton nodig als voorbereidingskrediet voor de herinrichting van de omgeving van de ijsbaan en de locatie bushalte Elemert. Dat krediet was er nog niet, maar er waren al voor €78.000,- aan voorbereidingskosten gemaakt.

Voor de gewijzigde herinrichting van de Emmalaan naar een 30 km-zone is €280.000,- extra nodig. De zone wordt aan beide kanten wat langer dan aanvankelijk bedoeld. Het college wil de extra kosten voor Den Burg-Zuid en het centrum structureel dekken. Dat betekent een extra jaarlast van €42.000,- in de gemeentelijke begroting van 2021. De gemeenteraad moet nog besluiten nemen over de extra bijdragen. Meer hierover op pagina 8.