College probeert bezwaarmakers kunstwerk buitenspel te zetten

Wanneer ben je als bezwaarmaker belanghebbend of niet en mag jouw bezwaar in behandeling worden genomen? Over die vraag buigt de Commissie Bezwaarschriften zich in de kwestie over het kunstwerk "In veilige handen" op 't Horntje.

Het college van b en w, dat voor het kunstwerk vergunning heeft verleend aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, vindt dat de indieners van zeven bezwaarschriften allemaal niet-ontvankelijk zijn. Onder belanghebbend verstaat de gemeente: Degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Met als uitgangspunt dat diegene die er rechtstreeks feitelijke "gevolgen van enige betekenis" ondervindt.

Twee bezwaren, van inwoners van Den Burg, zijn volgens b en w niet belanghebbend wegens de afstand (7,5 km) tot het kunstwerk. Vier anderen, van 't Horntje hebben volgens b en w vanuit hun woning of vanaf hun erf geen of in zeer beperkte mate rechtstreeks zicht op het kunstwerk. Maar bezwaarmaker Kasper van Kraaij meldde de bovenste acht meter van het gevaarte te kunnen zien. P. Hendriks: "Onze woon- en leefomgeving wordt er ernstig door aangetast. Zowel de afstand tot, zicht op en uitstraling van het kunstwerk, als de aard, intensiteit en frequentie van de feitelijke gevolgen spelen mee. De beleving van onze woonomgeving zal nooit meer hetzelfde zijn." Het belang voor Stichting Kernwaarden Texel (SKT) is volgens b en w "niet zodanig onderscheidend dat sprake is van een rechtstreeks betrokken belang". Harry de Graaf: "Als SKT bemoeien wij ons met alle plannen en activiteiten waarbij de Texelse kernwaarden in het geding zijn. Dus ook met de aantasting van het landschap, zoals dit kunstwerk. Vooruitlopend op het advies over de ontvankelijkheid mochten de bezwaarmakers woensdag op de zitting wel hun zegje doen. Meer op 2.