De bestuursleden die het Texelfonds de afgelopen 15 jaar heeft gekend.
De bestuursleden die het Texelfonds de afgelopen 15 jaar heeft gekend. Foto: Gertha Wessels

'Een geweldig cadeau'

Ze waren met een gigantische groep Texelaars bij elkaar om over een gemeenschapsfonds te praten, al had Bob Bakker destijds de indruk dat 95 procent van de aanwezigen nog geen flauw idee had waar het nou eigenlijk over ging.

Het is een anekdote die terugkeert in het boek 'Een geweldig cadeau aan de Texelse samenleving' dat het Texelfonds ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het gemeenschapsfonds heeft uitgebracht. Betrokkenen van het eerste uur zoals Rianne Malschaert, Bob Bakker, Andrew Albers, Jacques Dijt, Martin Warnaar en Cees Hin blikken in een serie interviews terug op het ontstaan van het fonds. Terugkerende naam in alle gesprekken is Jan Beijert die aan de basis stond, jarenlang adviseur was en sinds een paar jaar voorzitter is.

Bob Bakker en Rianne Malschaert waren lid van de eerste Raad van Advies en hadden volgens Bakker vijftien jaar geleden onder meer de taak om bekendheid aan het fonds te geven en er draagvlak voor te vinden op het eiland. Warnaar en Albers zaten in een werkgroep van Lions Club Texel die in 2003 meewerkte om het Texelfonds handen en voeten te geven. Albers was er later ook nog een aantal jaar voorzitter van.

Dijt en Hin waren vijftien jaar geleden de eerste voorzitter en penningmeester van het Texelfonds. Dijt vertelt in het boek hoe hij in het verleden onder meer geld uit de nalatenschap van de Dames Dijt naar de overkant zag vloeien. "Als het fonds toen al had bestaan, was het geld van de Dames Dijt op het eiland gebleven, daar ben ik van overtuigd."

In het boek ook een terugblik van Kees Dros en Cees de Waal, respectievelijk oud-president-commissaris en directeur van TESO. De veerdienst deed in 2007 bij de viering van het 100-jarig bestaan van TESO de toezegging om jaarlijks €50.000,- in het fonds te storten ter ondersteuning van de Texelse samenleving, wat vervolgens tien jaar lang is gedaan. Het vertrouwen van TESO zorgde volgens Beijert voor een 'vliegende start'.

Het boek, met interviews van Joop Rommets en opgemaakt door Gertha Wessels, besteedt ook aandacht aan de ontwikkeling van het fonds, donaties en giften die werden ontvangen en het ontstaan van de zogeheten 'fondsen op naam' zoals het Joustra De Beurs Zorgfonds, het Kok-Barendregtfonds, het Jeugdfonds, het IJspegelfonds en het Fonds Lof der Zotheid. Voor de laatste kreeg het Texelfonds bij het 10-jarig bestaan een bedrag van een ton gedoneerd.

Beschreven wordt hoe Cees Joustra en Joop de Beurs vroeger met hulp van Texelaars een fonds opbouwden om minderbedeelde Texelaars te ondersteunen, hoe dat geld (€260.000,-) jarenlang een slapend bestaan leed en nu weer actief is sinds het onderdeel is van het Texelfonds. De rente heeft inmiddels al duizenden euro's voor zorginitiatieven op het eiland opgeleverd.

Het boek bevat tevens diverse foto's met gebeurtenissen rond het Texelfonds in de afgelopen 15 jaar. Het boek is voor vijftien euro verkrijgbaar bij de Texelse boekhandels. Het eerste exemplaar werd vorige week tijdens de jubileumavond door Joop Rommets overhandigd aan de familie van wijlen Bob Bakker.