Vaak achter de schermen, hier er voor: het bestuur LTO afdeling Texel - KAVB (bloembollentelers).
Vaak achter de schermen, hier er voor: het bestuur LTO afdeling Texel - KAVB (bloembollentelers). Foto: Gerard Timmerman

"Werk LTO vooral achter de schermen"

De zorgen zijn groot in de landbouw. Boeren kunnen bijvoorbeeld nu geen vergunning voor de Wet Natuurbescherming aanvragen. Dat kan met name nadelig uitpakken voor bedrijven die een melding hebben gedaan van een nieuwe stal – en daarmee handelen naar de wet - maar de daaraan gekoppeld vergunning nog niet hebben gekregen. Bij meerdere bedrijven op Texel is dat het geval.

We zitten aan tafel met Arnold Langeveld, voorzitter van LTO afdeling Texel, en bestuurslid Isabel Boschma-Van der Star. Langeveld: "Ik ben misschien het gezicht, zonder de rest ben ik niks. We hebben een ontzettend leuk en goed bestuur. Ik ben er heel trots op. Ieder doet zijn of haar eigen stukje. LTO is een soort bedrijf. Leuk en leerzaam ook."

Actief op vele fronten. Zo zit Boschma, die als professioneel adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu veel kennis van zaken heeft over de stikstofproblematiek, in de Werkgroep Stikstof Noord-Holland. "Op 7 november hebben we een eerste gesprek gehad met gedeputeerde Jack van der Hoek (Landbouw). We hebben ons verhaal kunnen doen en er is goed geluisterd. Nog geen directe resultaten, wel is afgesproken dat we eind november opnieuw aan tafel gaan. Dan kijken we naar een gebiedsgerichte aanpak."

Langeveld: "Als LTO Texel hebben we een groot netwerk in allerlei bestuurslagen. Ik weet dat Esther Rommel haar uiterste best doet. Maar als gedeputeerde heeft ze ook te maken Provinciale Staten en de coalitie, die mee stemde met de motie." De lijnen naar het provinciehuis en gedeputeerden zijn kort. "Als ik haar app, geeft ze doorgaans snel een reactie. In deze contacten en gesprekken brengen we de problemen onder de aandacht en behartigen we de belangen van onze leden. Als ergens een knelpunt zit, kijken waar de angel zit en proberen die er zo snel mogelijk uit te trekken."

Veel inzet achter de schermen, maar boeren stonden met hun protest ook in de spotlights. "Texel is veel in beeld geweest, ook in de landelijke media. We zijn trots dat de boeren één front vormen. Dat helpt ons absoluut aan de onderhandelingstafel. Daarom hebben we bij verschillende protesten bijvoorbeeld bussen geregeld. Voor leden en voor niet-leden." Minder enthousiast is Langeveld over uitingen, ook van boeren, op sociale media. "Niet altijd gefundeerd. Verwijten aan het adres van politici, zeker als die onterecht zijn, hebben een negatieve impact. Dat helpt ons niet aan de onderhandelingstafel. Het zou beter zijn als men die verwijten aan ons zou richten. Niet via Facebook, maar rechtstreeks. Dan kunnen we met elkaar in gesprek."

Gevoelig punt

We komen op een gevoelig punt: ruim veertig procent van de Texelse boeren is géén lid van LTO. "Héél jammer. Ik word de laatste tijd geregeld gebeld door boeren. Ook door niet-leden. Waarom LTO niets doet? Het tegendeel is waar, we doen echt veel voor de boeren. Maar veel van ons werk gebeurt achter de schermen, aan de onderhandelingstafel. Het is héél belangrijk dat we als landbouw samen optrekken. Hoe meer leden wij hebben, des te sterker staan wij in de besprekingen. Ik ben zelf ook ondernemer en voor mij is belangenbehartiging onderdeel van mijn bedrijfsvoering. Een onkostenpost waarvoor je misschien niet rechtstreeks het rendement terugziet, maar wel indirect. Niet-leden moeten zich realiseren dat degenen die wél lid zijn ook de kosten betalen voor hún belangen behartiging.

Als LTO Texel doen we onze uiterste best voor de boeren

Hoe werkt die belangenbehartiging?

"Zonder standsorganisaties was er bijvoorbeeld geen ruilverkaveling en kavelruil geweest. Als LTO hebben we ook contacten met STIVAS. Zonder LTO hadden we op Texel geen ontheffing voor stuifbestrijding met drijfmest gehad. Ook bij faunabeleid, zoals ganzenbeheer, is LTO de gesprekspartner voor de landbouw."

Schapen op de dijk

Daar houdt het niet mee op. "LTO wordt vertegenwoordigd in de nieuwe Vereniging Schapeneiland Texel. Ook praten wij met het hoogheemraadschap over behoud van schapen op de dijken. Daardoor is er bijvoorbeeld een pilot voor beweiding op de waddendijk. Bestuurders van LTO zitten in vakgroepen, zoals voor vleesvee, melkvee, akkerbouw en schapen. We zijn initiatiefnemer van de PR-groep landbouw en Landbouw Ondernemen Natuur Netwerk Texel, waarin we kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Ook zijn we betrokken bij het gebiedsplan Water, bezig met energie en eigen zoetwatervoorziening. Eens per kwartaal schuiven we aan in het provinciaal overleg. We zitten in de Wildbeheereenheid, in het bestuur van het Nationaal Park en werken samen met ondernemersorganisatie TOP."

"LTO zet zich ook in voor verbreding van de landbouw. Klaas Tjepkema, voorzitter van de Vereniging van Texelse Kampeerboeren, adviseert ons als bestuur. LTO zit ook in de werkgroep Tafeltje Dekje, die zich inzet om te komen tot een distributieketen voor Texelse producten. Het ziet er veel belovend uit."

Over natuur, landschap en duurzaamheid. "Op Texel wordt veel gedaan aan kringloop- en natuurinclusieve landbouw. We zijn ook actief binnen De Lieuw. Zo zetten we ons o.a. in voor het weidevogelproject en het perceelsrandenbeheer. Mensen zeggen wel: 'Ik ben al lid van De Lieuw. Dat kan kloppen, maar dan zijn ze vergeten dat LTO wel aan de basis van het ontstaan van de vereniging voor natuur en landschap heeft gestaan. Wij praten met maatschappelijke organisaties en proberen samen dingen te verbeteren."

Is alle kritiek op LTO dan onterecht? "In de fosfaatdiscussie verweten veehouders LTO geen goede rol te hebben gespeeld. Dat we teveel zijn meegeveerd. Hetzelfde kun je zeggen van banken en de Melkunie. Het is wel landelijk beleid, waar we als afdeling niets aan kunnen doen. Net als in sport: in elke wedstrijd verlies je wel eens een duel. Maar dat is nog geen reden om het lidmaatschap van je club op te zeggen. Als LTO Texel werken we vanuit een lange termijn visie. Doelstellingen in ons rapport "Nu verbinden is de toekomst van morgen". Daar zien we al aardig wat resultaten van."

LTO houdt veel ballen omhoog. Tijdrovende taken, in hoofdzaak vrijwillig. "We hebben een leuk bestuur en werken met heel veel plezier aan een gezonde sector! Drijfveer is de grote liefde en betrokkenheid van ons allemaal voor Texel en de belangrijke plaats die de landbouw daarbij inneemt."

Maandag 25 november, aanvang 19:30 uur, houdt LTO Texel - KAVB de algemene ledenvergadering in De Pelikaan.