Dierenverzorgster Mariette Smit van Ecomare voert albino zeehond Snow White.
Dierenverzorgster Mariette Smit van Ecomare voert albino zeehond Snow White. Foto: Thijsseschool

Talitha en Mila van de Thijsseschool: Hoe gaat het met Snow White?

Hoe gaat het nu met Snow White? We kennen hem inmiddels allemaal, de albino zeehond. Talitha en Mila van de Thijsseschool interviewden dierenverzorgster Mariëtte Smit van Ecomare.

Snow White is acht acht dagen bij Ecomare. Het is een mannetje van 3-4 maanden oud. Hij weegt 16,8 kilo. Dat is redelijk veel voor een zieke zeehond. Kort na vertrek van de dierenarts mocht hij weer eten en zwemmen. Daar maakte dankbaar gebruik van en hij at zelfs twee haringen. Toen hij binnenkwam kreeg hij ORS. Een oplossing van zouten en mineralen hij heeft ook een longworminfectie. We weten nog niet nog niet of Snow White helemaal blind is. Het lijkt er wel op dat hij slecht ziet.

Snow Wëhite is nog niet gezond. Toen hij in de opvang kwam, had hij een flinke longworminfectie en longontsteking. Het duurt best lang voordat zeehonden daar weer echt van hersteld zijn. Het gaat wel de goede kant op. Hij heeft veel energie en hij eet goed. Als hij weer helemaal hersteld is, dan kan hij gewoon weer terug naar zee. Als blijkt dat hij een permanent probleem heeft dat zorgt voor een sterk verminderde overlevingskans, dan kunnen we in samenspraak met de dierenarts een aanvraag doen bij de officiële instanties om te kijken of we hem een vaste plek kunnen bieden bij Ecomare.

We verwachten van wel, hoewel het waarschijnlijk wel moeilijker is. Zeehonden jagen in de troebele Waddenzee voornamelijk met hun snorharen. Daarmee kunnen ze op grote afstand kleine trillingen van vissen opvangen. Gebrek aan zicht is waarschijnlijk met name een probleem bij het reageren op gevaar of het vinden van goede rustplekken.

In de eerste fase van de opvang blijven zeehonden binnen in de quarantaine. Zodra ze geen medicijnen meer nodig hebben, wat zijn aangesterkt en zelfstandig kunnen eten, gaan ze naar buiten. Eerst nog in een individueel bassin, later met meerdere zeehonden in een groter bassin. We hebben nog niet eerder een albino zeehond in de zeehondenopvang gehad. We hebben al wel eerder andere albino dieren bij Ecomare gehad. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld ook een albino hondshaai in het aquarium. een week geleden er bij Ecomare een wel heel bijzondere zeehond gemeld. Volgens de vinder lag er een witte zeehond op de waddendijk van Texel.

Bij de eerste foto's waren de dierenverzorgers in verwarring: zijn vacht leek op de witte vacht van een pasgeboren grijze zeehond, maar het was duidelijk een gewone zeehond.

Talitha en Mila, Thijsseschool