Provincie legt boete op aan Connexxion

De provincie Noord-Holland heeft Connexxion een boete van €280.000,- (waarvan de helft voorwaardelijk) opgelegd voor overtreding van het contract van de Texelhopper.

De boete is uitgedeeld voor het niet stipt rijden van de kleine busjes van de Texelhopper die minstens een half uur van tevoren gereserveerd moeten worden. Volgens Connexxion zijn er opstartproblemen geweest na de invoering van de huidige concessie op 22 juli 2018 waardoor de vervoersmaatschappij niet voldeed aan de eisen van de provincie. "Daardoor bestond er een kans op het krijgen van een boete", zegt een woordvoerder. "Die hebben wij gekregen. We betreuren dat wij onze reizigers bij start van de concessie niet de kwaliteit hebben kunnen bieden die we graag zouden bieden."

Connexxion nam op 22 juli 2018 afscheid van het bestaande reserveringssysteem en schakelde toen op eigen initiatief over op een nieuw reserveringssysteem. Het regende daarna klachten van mensen die lang moesten wachten voordat ze werden opgehaald. Reizigers misten de boot of werden nooit opgehaald terwijl ze wel een busje hadden gereserveerd. Het oude reserveringssysteem had ook zijn aanloopproblemen gehad, maar functioneerde op een gegeven moment naar behoren.

De provincie wil de opbrengst van de boete inzetten om ervoor te zorgen dat de reiziger meer vertrouwen krijgt in de Texelhopper. De provincie heeft Connexxion gevraagd voorstellen te presenteren die ten goede komen aan de busreizigers. "Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld het verbeteren van de reizigersinformatie of acties om reizigers meer in de bus te krijgen. De voorstellen worden mede beoordeeld door de gemeente Texel en het ROCOV Noord-Holland." De laatste is de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer in Noord-Holland. Connexxion bevestigt in gesprek te zijn met de provincie over de voorstellen. "Deze worden momenteel uitgewerkt en ter goedkeuring aan de provincie gestuurd. Dit zal op een later moment zichtbaar zijn voor onze reizigers op Texel."

Volgens Connexxion gaat het inmiddels beter met het op tijd rijden van de Texelhopper. "We hebben grote stappen gemaakt en zitten weer op het niveau van vóór 22 juli 2018 (oude concessie)." De provincie bevestigt dat het inderdaad beter gaat met de stiptheid. De €280.000,- is de eerste boete die de provincie aan Connexxion heeft opgelegd voor het niet nakomen van afspraken op het gebied van de Texelhopper. De provincie verwacht rond de jaarwisseling een besluit te nemen over de vraag wat er gebeurt met de helft van de boete die nu nog als voorwaardelijk is verklaard.