Rob de Vries, Bram van Groningen en zijn vader Piet oogsten de eerste zoete aardappels.
Rob de Vries, Bram van Groningen en zijn vader Piet oogsten de eerste zoete aardappels. Foto: Gerard Timmerman

Eerste oogst zoete aardappels hoeve Vertrouwen stemt hoopvol

Zoete aardappels zijn bezig aan een opmars in de keuken. Ook op Texel staan ze steeds vaker op het menu. Sinds dit jaar worden ze hier ook geteeld, bij de familie Van Groningen van hoeve Vertrouwen in de Prins Hendrikpolder.

Nog op kleine schaal, de langwerpige knollen die Bram, zijn vader Piet van Groningen en Rob de Vries met de nodige zorg rooien, betreft een experiment. Eigenlijk was het Brams moeder Jolanda die de student tuin- en akkerbouw op Aeres Hogeschool in Dronten op het idee bracht. Bram, wiens project het is. "We zagen er eens iets van op televisie en zo kwamen er bij ons thuis een keer zoete aardappels op tafel. Toen dachten we: misschien kunnen we dat zelf wel gaan telen."

Wel iets anders dan de sneeuwklokjes die op het familiebedrijf worden geteeld. En niet verwant aan de gewone Hollandse aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel of bataat is een plant van de windefamilie. Hier een redelijke noviteit, verspreid in Nederland wordt er een hectare of twintig van geteeld. Maar wereldwijd een belangrijk voedselgewas.

De teelt van zoete aardappels is niet te vergelijken met gewone aardappels. De bataat is een tropisch gewas dat zich niet met knollen vermenigvuldigt, maar via stekjes. Uitgangsmateriaal dat je hier niet direct naast de deur aantreft. "De stekjes komen uit Portugal", vertelt Piet. De vorm van de knollen doet een beetje denken aan dahlia's. Om te kijken welke soort hier het beste gedijt, werden drie verschillende variƫteiten geplant.

Het planten vergde de nodige zorgvuldigheid, met als resultaat dat de planten aan de groei gingen en eind vorige week konden worden geoogst. Dat vergde wat geduld, want door de vele regen konden ze niet eerder het land op. Het rooien gebeurde met de nodige zorg, want de langwerpige knollen zijn kwetsbaar. Het resulteerde in veel kisten met zoete aardappels. Na de oogst gaan die de schuur in. Ook de bewaring is bijzonder, voor een betere houdbaarheid worden ze een week bij hoge temperatuur bewaard.

Zoete aardappels staan de laatste tijd regelmatig bij de familie Van Groningen op tafel. Met meer dan gemiddelde interesse worden kookprogramma's bekeken en recepten bestudeerd. Volgens Jolanda zijn ze het lekkerst als je ze in de oven bereidt. Maar de oogst is veel te groot om helemaal zelf op te eten, belangstellenden kunnen contact opnemen.