Maudy de Lugt met pony's Luka en Duko.
Maudy de Lugt met pony's Luka en Duko. Foto: Jeroen van Hattum

Van kleins af aan rijd ik al paarden

Geboren en getogen op Texel?

In ´de Westen´ ben ik geboren en getogen in het huis waar mijn ouders (Carlo en Corina voor de nieuwsgierige types onder ons) nog steeds wonen. De opleiding SPW heb ik gedaan in Den Helder, zodat ik nog lekker thuis kon blijven wonen. Sinds anderhalf jaar wonen Matthijs en ik op hoeve Padang.

Wat voor werk doe je?

Sinds het voorjaar werk ik bij De Waerden. Ik zit op de locatie Kogerstraat waar wij de mensen ambulant begeleiden. Naast het kantoor hebben we een ruimte (steunpunt) waar op werkdagen een warme maaltijd bereid wordt door mijn collega's en mij. We zitten vaak met een tafel vol lekker te eten en de dag door te nemen. Ook run ik camping Padang, een boeren minicamping met 15 kampeerplaatsen.

Boer zijn is geen 9 tot 5 baan, het is een manier van leven

Wat is het mooie aan werken in de zorg?

Het mooie aan de zorg vind ik dat je de mensen ziet groeien en bloeien met de begeleiding die ze krijgen. Dan weet je waar je het voor doet.

Wat heb je met paardensport?

Van kleins af aan rijd ik al paard. Vroeger op de eigenwijze shetlander Femke die de kleinkinderen kregen van opa. Later op de paarden van mijn vader. Mijn opa en vader reden altijd aangespannen. Dat leek mij ook wel wat, dus ben ik de cursus gaan doen bij Piet Beers. Op een of andere manier kwamen er altijd mensen op mijn pad waarvan ik de paarden of pony's mocht rijden. Onder de man of met de kar. Bijna drie jaar terug ben ik heel hard van een paard gevallen. Een paar dagen heb ik in het ziekenhuis moeten blijven en het litteken op mijn kin is daarvan overgebleven. Het heeft mij er niet van weerhouden om weer in het zadel te stappen. Toen het kinriempje van mijn cap weer dicht kon, zat ik weer op het paard. Mijn pony Lola was eigenlijk bedoeld als gezelschapspony voor het paard van mijn zus. Mijn vader en ik hebben haar zelf beleerd voor de kar. Dit ging zo goed dat ik steeds fanatieker werd. In het voorjaar heb ik Duko erbij gekocht. Nu vormen ze een leuk tweespan.

Hoe ervaar je het leven op een boerderij?

De ruimte vind ik heerlijk, vooral omdat ik van huis uit al gewend was om buitenaf te wonen. Ook is het natuurlijk een luxe om de pony's bij huis te hebben en varkens Arie en Theo in de boomgaard rond te hebben lopen. Er is hier altijd bedrijvigheid op het erf, tractors, vrachtwagens, heftrucks en af en toe een kraan. Het komt hier allemaal voorbij. Daar moest ik eerst even aan wennen, maar nu vind ik dat erg gezellig.

Wat doe je naast het werk verder zoal op Texel?

Naast het rijden en verzorgen van mijn pony's doe ik aan mountainbiken. Ook vind ik het heerlijk om buiten te scharrelen samen Guus, onze Jack Russell. Als mensen mij zoeken en ze zien Guus, dan weten ze dat ik in de buurt ben. En een feestje op zijn tijd, daar houd ik ook wel van.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind het heerlijk dat de meeste Texelaars recht door zee zijn. Dan weet je wat je aan ze hebt. Daar kunnen overkanters weleens van schrikken, grappig vind ik dat.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De oude gebruiken en gebouwen op Texel, zoals de tuunwallen en schapenboetjes. Het zou zonde zijn als dat zou verdwijnen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag zien dat we de natuurgebieden op Texel toegankelijk zouden maken voor iedereen. Bijvoorbeeld met de regel dat je tot 11:00 uur 's morgens zou mogen mountainbiken en paardrijden in de gebieden. In andere gebieden in Nederland kan het wel, waarom hier niet?

Wat mis je op Texel?

Niets eigenlijk. Als ik iets wil doen wat niet op Texel te doen of te krijgen is, ga ik lekker een dagje of weekendje naar de overkant.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het Tessels dialect. Het zou zonde zijn als het over een aantal jaar zou verdwijnen.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

De boeren geef ik een grote pluim. Ondanks dat ze onder grote druk staan, zetten zij zich altijd voor 100 procent in. Boer zijn is geen 9 tot 5 baan. Het is een manier van leven.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik vind het leuk als het seizoen begint, maar het is ook weer goed als het afgelopen is. Al wordt het seizoen wel steeds langer…

Wat doe je over vijf jaar?

Hopelijk hebben Matthijs en ik over vijf jaar een gezinnetje.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Jacob Bakker zou ik graag terugzien. Wij hebben samengewerkt op de Jan Plezier, dat was een erg leuke tijd. Toen dat stopte, heb ik een aantal jaar op één van zijn Friese paarden mogen rijden. Als we elkaar nu tegenkomen hebben we altijd een hoop te bespreken. Jacob kent veel mensen en maakt veel mee.