Jasper Boks schreef het boek
Jasper Boks schreef het boek "Game over", over darter Raymond van Barneveld.

Barney: "Game Over"

"Game Over" is de titel van het boek dat oud-Texelaar Jasper Boks (45) heeft geschreven over het laatste jaar van darter Raymond van Barneveld aan de top. Dinsdag 19 november wordt het gepresenteerd in Rijswijk.

Niemand minder dan oud-international Robin van Persie overhandigt het eerste exemplaar aan "Barney" zelf. Het boek kreeg veel media-aandacht. Gisteravond bij Pauw en woensdag 27 november besteedt het RTL-programma van Art Rooijakkers er aandacht aan.

"Het boek is ontstaan, nadat ik vorig jaar voor RTL7 een documentaire heb gemaakt over/met Raymond van Barneveld. Tijdens het maken van die docu werd duidelijk dat Raymond ging stoppen en de vraag die ik van hem kreeg was om hem in het laatste jaar van zijn carrière te volgen voor een boek (mijn tweede, nadat ik eerder de biografie van judoka Edith Bosch heb geschreven). Ik heb hem gevolgd en door mijn ogen zijn laatste jaar beschreven."

Jasper Boks werd 45 jaar geleden geboren in Oosterend en woont sinds z'n 21ste aan de overkant. Maar Texel, waar bijvoorbeeld zijn vader Hermann Boks woont, zit nog altijd in z'n hart." En om vrienden en bekenden te zien kom ik nog geregeld op Texel." Tal van Texelaars komen dinsdag ook naar de presentatie. Japser werkte voor Sportweek en voor Nu Sport. Naast zijn werk voor Helden maakt hij ook documentaires, zoals "Barney. Het verdriet van een wereldkampioen" (Videoland, RTL7, 2018). "Voor mijn werk - ik ben hoofdredacteur van sportmagazine Helden - is het niet mogelijk om verder dan Heiloo (waar ik woon) van Amsterdam af te wonen."

"Game over" vertelt het verhaal van een postbode die het schopt tot vijfvoudig wereldkampioen darts. Een jongen uit een Haagse volksbuurt die het darts in Nederland op de kaart zette. Het leven lacht Raymond van Barneveld toe. Zou je denken. Want gelukkig? Nee, dat is hij niet. Zijn grote rivaal Phil 'The Power' Taylor zegt: 'Raymond is een legende, een van de beste darters aller tijden. De enige die dat niet door heeft, is hij zelf.'

In Game Over wordt Raymond van Barneveld gevolgd tijdens de laatste maanden van zijn dartscarrière. "Ik weet zeker dat ik, als ik 85 ben en terugkijk op m'n leven, denk: Raym, Raym, Raym, waarom ben je zo geweest, waarom heb je het zo moeilijk voor jezelf gemaakt? Maar dat is nu eenmaal m'n karakter. Weet je wat het met mij is: the world is not enough."

In zijn werk is Texel voor Boks vaak dichtbij. De komende periode maakt hij een documentaire over Dorian van Rijsselberghe (en zijn rivaal en maat Kiran Badloe), in zijn strijd op weg naar de Spelen in Tokio.