Vogels van diverse pluimage op het politiebureau van Kruinendijk, waar de pastoor en de gemeentebode kind aan huis zijn.
Vogels van diverse pluimage op het politiebureau van Kruinendijk, waar de pastoor en de gemeentebode kind aan huis zijn. Foto: Gerard Timmerman

Losse zeden, zorgen en de zegen

Misdaad, corruptie, verslaving, verleiding, moraal, humor en hilariteit in het blijspel "'t Lijk in het riet", zaterdagavond opgevoerd door 't Amateurtje.

Plaats van handeling was het politiebureau in Kruinendijk, waar de opperwachtmeester het niet zo nauw neemt met het protocol. Onder diensttijd giet hij de ene na de andere borrel naar binnen, speelt via de telefoon een potje schaak met zijn collega uit Udenbroek en hij neemt flessen drank aan en ziet in ruil daarvoor overtreding van de sluitingstijd door de vingers.

Naaktzwemster

Er verschijnen allerlei bijzondere type's ten tonele. De gemeentebode, die ook graag een borreltje lust, net als de pastoor de vergeefs poogt de opper te bewegen strenger toezicht te houden op de goede zeden. Als zich een naakstzwemster op het bureau meldt wier kleren zijn gestolen, biedt hij de dame zelfs gastvrij onderdak. Een zwerver die de kippen van de schoonmaakster heeft gestolen, geeft hij een boterham en een borrel. De dief komt er met een taakstraf vanaf. De ondergeschikte van de opper is strenger in de leer en aast op de plek van zijn superieur. En er is de aantrekkelijke dochter van de gemeentebode.

De vondst van het lijk van een gezochte crimineel in het meer geeft de nodige commotie en verwarring en leidt tot allerlei hilarische verwikkelingen. Een vrolijk blijspel.

De Wielewaal zat gezellig vol en uit de vele lachsalvo's bleek dat het publiek het naar de zin had.

Prominente rol voor routinier Jan Eelman, die als opperwachtmeester Winand Wilkes bijna voortdurend aanwezig was. Neergezet als een diender die het ene moment tekeer ging als een bullebak, om het andere moment de fles te grijpen, zichzelf twee borrels in te schenken en de schaakstukken heen en weer te schuiven. Gehecht aan zijn positie en beducht voor veranderingen. Dus als de gemeentebode, herkenbaar vertolkt in authentiek Texels bodepak door Gooitzen Kedde, meldt het lijk van een gezochte crimineel in het meer te hebben gezien, draagt de opper hem op het lichaam te verslepen naar het gebied van zijn college in Udenbroek. Zodat die de recherche op zijn dak krijgt, terwijl op bureau Kruinendijk alles bij het oude blijft. In ruil voor drie flessen drank heeft de bode daar wel oren naar. Wat Wilkes niet weet is dat de chef van Udenbroek de bode met vijf flessen drank zover krijgt het lijk op z'n te plek te laten.

Undercover

Wat de opper ook niet weet is dat de poedelnaakt zwemmende badgaste, gespeeld door Petra Brans, in werkelijkheid een undercover is van de recherche. Ze onderzoekt of de politiebaas werkelijk zo corrupt is als in een anonieme brief wordt beweerd. Een rol voor Brans op het lijf geschreven. Richard Eelman, na de voorstelling gehuldigd wegens zijn 25-jarig acteursjubileum, gooide zijn postuur in de strijd als wachtmeester Koos Zeilmaker. Als vanouds prima rolkennis en overtuigend spel. Henk Slikker maakte in het zwart zijn opwachting als pastoor. Geaffecteerd prekend sloeg de geestelijke menig kruis en gaf ook bedenkelijke zaken zijn zegen. En deed het "rijke roomse leven" eer aan met zo nu en dan een borreltje. Ook keek hij met een schuin oog naar het vrouwelijk schoon.

Jonge garde

De verleiding was aanwezig in de persoon van Suzan Eelman, die in haar strakke kokerrokje het hoofd van de wachtmeester op hol bracht. Een pittige rol, ze deed het prima. De jonge garde was ook vertegenwoordigd met Emiel Eelman, die van een vagebond en boefje transformeerde in een voorbeeldige jongeman. Hij onthult dat het lijk in werkelijkheid een etalagepop is.

Hij had kippen gestolen bij Hermien Schoonbrood, voor wie hij voor straf klusjes moest doen. Treffend neergezet door Jacomien Witte, te zien als een kruising van een "interieurverzorgster" met Mien Dobbelsteen.

De regie was in handen van Ria Kleinveld, tevens grimeuse. Danique Witte verzorgde de kapsels, José Eelman kleding en gefluister uit het hokje op de toneelvloer kwam van - onzichtbaar en onmisbaar - souffeleuse Thea Hin.