Woningplannen De Koog staan los van Oudeschild en Cocksdorp

De toezegging die wethouder Hennie Huisman deed tijdens de dorpenronde in Oudeschild dat woningbouwplannen in De Cocksdorp en Oudeschild voorrang krijgen staat los van de te realiseren woningen in De Koog (zie pagina 1). Desgevraagd laat de gemeente weten dat voor De Koog al (deels) vergunning is verleend en dat het bij De Cocksdorp en Oudeschild nieuwe plannen betreft.

"De plannen voor De Cocksdorp en Oudeschild zijn 'nieuwe' plannen en vallen onder het woningbouwprogramma 2020 – 2030, net als veel andere plannen. Omdat in de Cocksdorp en Oudeschild de afgelopen jaren niet veel woningen zijn gebouwd zal er sprake zijn van prioritering. Niet alles kan tegelijk. Overigens valt deze prioritering binnen de algehele versnelling die de gemeente de komende vijf jaar inzet. De gemeenteraad heeft daarvoor met de Programmabegroting 2020 extra middelen vrijgemaakt.

De laatste tijd wordt daarnaast veel gesproken over een maximum van vijftig woningen. Hiervoor laat de gemeente het volgende weten: "Over het woningbouwprogramma 2020 - 2030 wordt de komende maanden overleg gevoerd met de Provincie. De 'grens van 50' waaraan wordt gerefereerd betreft de prognose van de Provincie ten aanzien van de toename van het aantal huishoudens in deze periode. Het gesprek zal gaan over het aantal woningen dat nodig is om de problemen op de Texelse huizenmarkt (huur en koop) te verminderen en daarvoor zijn volgens de gemeente veel meer woningen nodig. In principe kunnen er op bepaalde 'inbreidlocaties – daar waar het bestemmingsplan dat toelaat – woningen worden gebouwd. Echter deze woningen tellen voor de provincie mee in het woningbouwprogramma."

Het invullen van inbreidlocaties zonder overleg met de Provincie kan volgens de gemeente gevolgen hebben voor woningbouwlocaties waar nog wél een bestemmingsplan gemaakt moet worden."