Testmodel Slow Mill golfenergie wordt in voorjaar 2020 uitgetest

Technici werken in Den Helder aan een testmodel voor de Slow Mill, een installatie om uit golven op zee energie op te wekken. Bedoeling is het apparaat in het voorjaar van 2020 uit te testen in de Noordzee bij Texel.

De Slow Mill is een langwerpige drijver van 20 meter lengte met daaronder zes kegelvormige bladen, op z'n plek gehouden door een betonnen anker. De bladen bewegen mee met de golven. De installatie is verbonden met een generator, die de beweging in elektriciteit omzet.

Een complex project, inmiddels zit er een jaar of zeven aan denk- en ontwikkelingswerk in. "Het gaat stapje voor stapje. Eentje voorwaarts en weer eentje terug. We leren elke keer weer wat meer", vertelde Erwin Croughs van ontwikkelaar SMS Projects eerder.

Een uitdaging vormen met name de krachten op zee die inwerken op de Slow Mill. Om de proefinstallatie op z'n plaats te houden, construeerde Bart Boon van beton een anker van vijftig ton. Dat werd begin dit jaar buiten de kust van Texel afgezonken. Nog niet voorzien van de Slow Mill zelf, wel van een drijver om te zorgen dat het anker rechtop kwam. Binnen de kortste keren sloeg de drijver los van het anker en spoelde aan op Terschelling. Volgens Croughs betrof het een oude drijver uit een andere proef. "Ook daar leren we weer van."

Het testmodel dat nu wordt gebouwd, heeft een schaal van 1 op 3 van het origineel. Gebouwd mede op basis van kennis en ervaring die is opgedaan bij eerdere testen. Texelse bedrijven, de gemeente, de provincie en het Waddenfonds steunen de pilot.