Geld Texelfonds voor buurtinitiatieven

Het Texelfonds gaat de komende tijd actief de dorpen in om initiatieven die een buurt beter en gezelliger maken financieel te ondersteunen.

Dat werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van het Texelfonds. Per initiatief dat gehonoreerd wordt, is maximaal drieduizend euro beschikbaar. Het beschikbaar stellen van het geld is een cadeau van het Texelfonds aan het eiland ter gelegenheid van het jubileum. De actieve benadering bestaat onder meer uit bezoeken van het Texelfonds aan de dorpen om met belangstellenden over ideeën en initiatieven te praten. Dat gebeurt in zogeheten 'inspiratiecafés'.

Bestuurslid Marion Barth gaf tijdens de jubileumavond als voorbeeld hoe bij haar in de buurt ooit een initiatief ontstond om een nieuwe hekje bij het Esperantomonument een paar meter langer te maken. Voor het gevoel van de buurt was het nieuwe hek iets tekort en daardoor ook net niet af. Het Texelfonds doneerde tweeduizend euro na een verzoek van de buurt, waarna het hekje een paar meter langer werd gemaakt en het geheel er voor de buurt beter uitzag.

Bedoeling is dat de bijeenkomsten in de dorpen binnenkort worden gehouden. De ideeën en initiatieven moeten in mei 2020 gerealiseerd zijn. Barth benadrukte dat het moet gaan om initiatieven die het algemeen belang van een buurt ten goede komen. Op de website van het Texelfonds staat meer over het project. Op de site www.verrijkjebuurt.nl is eveneens meer informatie te vinden. Tessa van Daalen is aangesteld als projectleider, Texels Welzijn werkt mee aan het project. Het Texelfonds doet voor de investeringen een beroep op het IJspegelfonds waar de gemeente in 2015 €100.000,- in stortte. Die ton was overgebleven, nadat de in 2008 verloren gewaande miljoenen van de gemeente bij Landsbanki in IJsland weer waren teruggehaald.