Een frisse blik

Remmen en afstappen

Hans Aarsman (auteur, fotograaf, fotodetective) was in 2015 gastcurator van het Unesco Werelderfgoed Podium in het stadsarchief van Amsterdam. Bij de opening van zijn tentoonstelling beschreef hij, hoe hij doorgaans met hoge snelheid op zijn fiets, zonder op of om te kijken door de, door Unesco zo gewaardeerde, grachtengordel raasde. Tot op het moment dat hij weer eens vol op de rem moest voor een groep toeristen, die hem de weg versperden. In plaats van te mopperen, stapte hij van zijn fiets om te zien waar die toeristen naar keken. Hij zag een prachtig stuk stad, dat hij eigenlijk nooit eerder zag.

De anekdote van Aarsman is mij als een soort levensles bijgebleven. Net als de tekst op het briefje bij mijn bakker: 'jaag ons niet op, we zijn aan het werk, niet op de vlucht'. Ik probeer het ook: het tempo uit mijn dagelijkse leven te halen, zodat ik meer kan genieten van de vanzelfsprekende dingen om mij heen. Wandelen en de tijd nemen in plaats van strak plannen en racen tussen afspraken. Op de boot van Den Helder naar Texel altijd even van de zonsopgang genieten in plaats van snel wat e-mails beantwoorden. Af en toe gewoon eens even rondhangen in de tuin of in de duinen.

Alan Lightman, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology, stelt zelfs dat te weinig niksen schade oplevert aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Hij bepleit een meer ongedwongen blik op tijd in plaats van tijd als strikte meeteenheid, die geoptimaliseerd moet worden. Minder haast en regelmatig lummelen. Het levert volgens bovenstaande dus in elk geval meer geluk, werkplezier, intelligentie en creativiteit op.

Een laatste voorbeeld. Ik ga liever naar de bioscoop, dan dat ik er thuis, in twee avonden, een seizoen van een Netflix-serie doorheen jaag. Vorige week zag ik de Nederlandse film 'Bumperkleef'. Mocht iemand soms met haast en met gevaar voor eigen leven en dat van anderen over de snelweg razen. Kijk die film. Dan kom je waarschijnlijk, net als Hans Aarsman, tot de conclusie dat het soms beter is om te remmen en te genieten van wat je hebt.

Bas van Spréw