De foto die Stichting Zilte Zones meestuurde met het persbericht over de kokkelteelt.
De foto die Stichting Zilte Zones meestuurde met het persbericht over de kokkelteelt. Foto: Stichting Zilte Zones

Zilte Zones over steekproef: "Kokkels al opgevist"

"De kokkels waren al opgevist." Dat meldt Stichting Zilte Zones naar aanleiding van de "steekproef" in het proefperceel in polder Wassenaar. Die leverde geen kokkels op. Aanleiding was het persbericht. Daar stond boven dat de eerste resultaten van de proef veelbelovend zijn. Het bericht kwam op het moment dat onderzoekers nog bezig zijn alle data te verwerken en loopt vooruit op definitieve rapportage door het NIOZ. "Het eerste deel van het experiment is succesvol afgerond", meldt Zilte Zones.

Kokkelvisser Albert Schagen, aanwezig bij de steekproef (gehouden zonder medeweten van Zilte Zones), is daar minder van overtuigd. Hij volgt de proef al jarenlang op de voet en neemt er geregeld een kijkje. Het verbaast hem dat de kokkels onlangs zijn opgevist. "Ik ben er zo ongeveer elke maand wel bij geweest. Ik ben ervan overtuigd dat daar nooit kokkels hebben gezeten.

Zijn bevindingen verschillen dus nogal van die van Katja Philippart van het NIOZ. De eerste resultaten laten volgens de NIOZ-onderzoekster onder meer al zien dat de jonge kokkels afkomstig uit de Waddenzee goed zijn gegroeid en dat ook de overleving hoog was.