Jan Beijert en zijn vrouw Hetty met de koninklijke onderscheiding.
Jan Beijert en zijn vrouw Hetty met de koninklijke onderscheiding. Foto: Jeroen van Hattum

Koninklijke eer voor inspanningen Jan Beijert voor Texelfonds

Jan Beijert uit Den Burg is woensdagavond koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange inspanningen voor het Texelfonds.

Dat gebeurde aan het einde van de jubileumavond die ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het lokale gemeenschapsfonds in de bioscoop in Den Burg werd gehouden. Ten overstaan van een volle zaal werd Beijert op het podium geroepen, waarna burgemeester Michiel Uitdehaag bekendmaakte dat hij voor zijn verdiensten is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Beijert maakte in 2003 in Duitsland voor het eerst kennis met het begrip lokaal gemeenschapsfonds, waarna hij samen met andere leden van Lions Club Texel een werkgroep oprichtte om zo'n fonds voor Texel voor te bereiden. Dat leidde in november 2004 tot de oprichting van het Texelfonds. Beijert was aanvankelijk op de achtergrond adviseur van het fonds en werd in 2010 bestuurder waarvan de laatste jaren als voorzitter.

Hij was niet alleen op Texel bezig, maar spande zich ook landelijk in voor de oprichting van lokale gemeenschapsfondsen door zijn kennis te delen op diverse bijeenkomsten. Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt van de Vrije Universiteit in Amsterdam mag het Texelfonds zich door alle inspanningen een van de succesvolste gemeenschapsfondsen in het land noemen.

In 2017 stond Beijert aan de basis van de bestuursklas voor jongeren op de OSG in Den Burg waar het Jong Texelfonds uit naar voren is gekomen. Dat wordt geleid door jonge Texelaars die geld besteden aan projecten voor en door jongeren op het eiland. De bestuursklas op de OSG bestaat uit bijeenkomsten op school waarbij jongeren leren wat er komt kijken bij vergaderen en besturen.

Jan Beijert was van 2009 tot 2015 tevens lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Texels Museum (Ecomare, Kaap Skil, Oudheidkamer en de vuurtoren), hij was van 2000 tot 2004 voorzitter van tennisvereniging Deuce in Den Burg, een aantal jaar voorzitter en penningmeester van het Texels Christelijk Mannenkoor en hij was betrokken bij het koor a'Capabel. Sinds 2016 is hij ook vrijwilliger bij museum Waelstee in De Waal waar hij rondleiding verzorgt en verhalen over Texel vertelt. Jan deelde zijn vrouw Hetty meteen in de onderscheiding voor alle steun en toeverlaat, omdat het thuis ook regelmatig over het Texelfonds gaat.