Marion Barth presenteert het cadeau van het Texelfonds aan de Texelse samenleving.
Marion Barth presenteert het cadeau van het Texelfonds aan de Texelse samenleving. Foto: Jeroen van Hattum

Texelfonds staat na vijftien jaar als een huis

Kort na de oprichting stond er een gift van duizend euro van Lions Club Texel op de rekening en dat was destijds ook meteen het gehele vermogen van het net begonnen Texelfonds.

Vijftien jaar later heeft het lokale gemeenschapsfonds een eigen vermogen van €1,4 miljoen gerealiseerd en is er ruim €770.000,- aan meer dan tweehonderd initiatieven op Texel toegekend. Klinkende cijfers die voorzitter Jan Beijert van het Texelfonds woensdagavond tijdens de jubileumavond van het Texelfonds in Cinema Texel met trots presenteerde. Het vermogen is opgebouwd op basis van erfenissen, legaten, donaties, giften en diverse zogeheten 'fondsen op naam' die bij het Texelfonds zijn ondergebracht.

Het fonds moest in 2004 nog volledig van de grond worden opgebouwd, vandaag de dag is het Texelfonds een gemeenschapsfonds dat staat als een huis, een solide reputatie heeft en landelijk als voorbeeld dient voor andere lokale gemeenschapsfondsen. Hoogleraar filantropie Theo Schuyt van de Vrije Universiteit in Amsterdam kwam woensdagavond graag naar de jubileumavond om zijn waardering voor het Texelfonds uit te spreken. Hij benadrukte dat er veel mensen zijn die graag iets willen geven of nalaten voor de samenleving en dat die trend de komende jaren verder zal toenemen. "We leven in de Gouden Eeuw van de Filantropie." Lokale gemeenschapsfondsen kunnen een belangrijke rol spelen om het gedoneerde of nagelaten geld goed terecht te laten komen bij initiatieven die de samenleving ten goede komen.

De jubileumavond kende diverse gastsprekers die elk op hun manier de Texelse samenleving belichtten. Directeur Jacco Mokveld van De Bolder zette de aanwezigen aan tot nadenken over het belang van sociaal maatschappelijk rendement. Hij deed dat door zogenaamd hotel Opduin en de OSG te koop aan te bieden. Onderliggende boodschap: Opduin is financieel bekeken zonder meer een betere belegging dan de OSG. Maatschappelijk gezien zou Texel echter niet meteen instorten met een hotel minder, maar heeft het eiland wel een groot probleem als de school er niet zou zijn. De boodschap van Mokveld: kijk bij investeringen niet alleen naar de financiële opbrengsten, maar ook naar de maatschappelijke opbrengsten die een voorziening voor de samenleving heeft.

Spreker Pepijn Lijklema betoogde dat de energietransitie de komende jaren een van de belangrijkste zaken voor Texel kan worden. Hij rekende voor dat op Texel jaarlijks zo'n €34 miljoen een energie (gas, elektriciteit en brandstof) wordt besteed en dat vrijwel al dat geld aan de overkant terecht komt. Als Texel zijn eigen energie opwekt, kan een (groot) deel van die €34 miljoen op het eiland blijven waarmee eigen energiewinning op termijn een belangrijke rol voor de Texelse economie kan gaan spelen.

Oud-burgemeester Francine Giskes benadrukte aan de hand van het thema roddelen het belang van een samenleving waarin mensen oog hebben voor elkaar. Op het eerste gezicht niet de meest fraaie eigenschap, maar onderliggend zit er volgens haar in roddelen wel belangstelling voor elkaar en dat is dan wel weer een vorm van betrokkenheid bij elkaar.

De jubileumavond werd ook aangewend om een boek over 15 jaar Texelfonds te presenteren. Dat werd geschreven door Joop Rommets en opgemaakt door Gertha Wessels. Rommets overhandigde het eerste exemplaar woensdagavond aan de familieleden van de in april overleden Bob Bakker. Hij speelde eveneens een belangrijke rol bij de realisatie van het Texelfonds. Het boek ('Een geweldig cadeau aan de Texelse samenleving') ligt bij Nauta Boek en Het Open Boek in Den Burg.