Afbeelding
Foto:

Natalie schrijft...

Het zal je niet ontgaan zijn. Afgelopen weken hebben de dorpenronden plaatsgevonden op Texel. Een belangrijk moment op het eiland om stil te staan bij of vragen te stellen over onderwerpen als toerisme, wonen en leefbaarheid en wegen en vervoer. Wellicht ben je ook naar deze belangrijke avond gegaan in jouw dorp. Waarom ik hier nu over schrijf? Omdat er een belangrijk juridisch tintje aan zit. Met voor Texel wellicht een concrete extra oplossing als het gaat over wonen en nieuwbouw, alsook het dragen van onze eiland economie.

Woonbeleid & speculanten

Nadat iedereen thee of koffie heeft gepakt met een stuk Hoornderring en de laatste stoelen worden gevuld in de bomvolle zaal van het dorpshuis in Den Hoorn, wordt de avond door de dorpscommissie geopend. Een opvallend punt van aandacht is het onderwerp 'wonen en leefbaarheid'. Veel eilanders delen hun zorg als ook hun onmacht dat veel huizen op Texel niet bewoond worden, dan wel voor grote bedragen worden verhuurd. B&W antwoordt dat er een grote stap is gemaakt door de invoering van de nieuwe Huisvestingsverordening, waar koopwoningen met een grens van €600.000 nu onder vallen.

Omdat ik vanuit mijn juridische werk weet dat er een aantal gemeenten in Nederland zijn die hier anders mee omgaan en daardoor nog concretere oplossing hebben voor dit probleem, sta ik daar in onze Texelse Courant nu bij stil.

Zo heeft gemeente Amstelveen hier concreet beleid voor gemaakt en houdt daar ook toezicht op. Het beleid zelf inclusief wettelijke grondslag komt er in het kort op neer dat deze gemeente een zelfbewoningsplicht heeft ingevoerd. Alle gemeenten kunnen de zelfbewoningsplicht hanteren bij de ontwikkeling van een woongebied. Dit beleid steunt de gemeente in de aanpak om speculatie met nieuwbouwwoningen tegen te gaan.

En als je dan denkt dat dit beleid in rechte niet in stand blijft, heb je het mis. Zo blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank van december 2018. In die uitspraak steunt de rechter de zelfbewoningsplicht, neergelegd in het beleid van de gemeente inclusief de op grond van dat beleid opgelegde boete van €50.000,- . Deze boete blijft staan zo staat in het vonnis te lezen.

Omdat het onderwerp wonen ook zo nauw betrokken is met de economie van Texel kan ik niet anders dan dit hier delen. Helemaal gezien de realiteit van deze zomer waarin helaas een enorm mooie onderneming van het eiland is vertrokken om zich in Alkmaar te vestigen. En omdat we daarnaast ook in een zogenaamde vergrijzingsgolf zitten op ons eiland. En er anders dan in de grote steden verhoudingsgewijs veel minder baby's geboren worden. Als ook het toerisme langzaam aan het wijzigen is en er zelfs al een kleine kanteling zichtbaar is van dagjes Texel in plaats van nachtjes Texel. Zelfs in bijvoorbeeld Den Helder huizen worden opgekocht door Duitsers om vanuit daar naar ons eiland te reizen. Een sterk woonbeleid is nu een must voor een sterke Texelse economie. Een sterke economie naast het toerisme mét woningen voor de werkenden. Ik zou de raad dan ook willen uitnodigen dit onderwerp te bespreken in de eerstvolgende commissievergadering om concreet te kijken of ook Texel dit beleid kan overnemen. Zodat dit concrete handvatten geeft voor zoveel werkenden die nu nog niet op het eiland wonen. Ik hoop of wens dat de verantwoordelijke partijen deze kennis op een daadkrachtige manier omzetten in nieuw beleid voor ons mooie eiland.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker