Wat ik zeggen wou

Toeristenbelasting

Vorige week was ik persoonlijk getuige van de gemeentelijke Begrotingsraad. Altijd weer een lastig parket. Het is net ondernemen, plusje hier, minnetje daar, als uiteindelijk de boel maar in balans is/blijft. Maar dit jaar was het een nog lastigere; er stond een aanzienlijke wijziging voor tarief van toeristenbelasting op de agenda. En de verwachtingen waren hoog, want er was tijdens de raadsvergadering in juni besloten om daar extra tijd voor te nemen. Zo kon eens goed met de sector in gesprek worden gegaan. Dat bericht gaf de (ondernemende) burger moed, maar ook de gast van Texel.

Nu was het dan zover, duidelijkheid; om de gemeentelijke balans in evenwicht te krijgen was niet alleen een verhoging van het tarief toeristenbelasting nodig, maar ook het maximaal aantal te belasten nachten (7) moest wijken. Mede door deze 'plus' werd de begroting sluitend. Gefeliciteerd. Maar… wat is het waard om vier maanden tijd te kopen, verwachting te creëren, informatie te verwerken en vervolgens als bestuur en gemeenteraad daar niets mee te doen? Want zo komt dit hele proces op mij – en velen met mij – over. Uiteraard 'treft' deze aanzienlijke verhoging de hele toeristische branche, maar dit keer preek ik vooral voor eigen parochie; de kampeersector. De gasten van deze sector gaan – in verhouding door hun langere verblijfsduur – veel en veel meer toeristenbelasting betalen. Niet zozeer door de ruim 20 procent verhoging van het tarief, maar des te meer door het loslaten van het maximaal aantal te belasten nachten. Een simpel rekensommetje leerde in juni al dat de voorgestelde verhoging van toeristenbelasting vooral de kampeerders trof. Veel van onze gasten zullen geconfronteerd worden met een verhoging van de toeristenbelasting van gemiddeld 200 procent.

Voor de kampeersector vind ik deze beslissing dan ook onbegrijpelijk. Kamperen wordt op Texel als onmisbare vorm van verblijfsrecreatie aangeprezen. Des te meer door het sociaal economische karakter. De kampeerders waar Texel voor een groot gedeelte mee groot geworden is. Onze gasten waarvan velen al meer dan 20 jaar of langer terugkomen. Gasten die niet altijd vermogend genoeg zijn om bungalows of hotels te boeken. Deze gasten krijgen nu de rekening van deze sluitende begroting gepresenteerd. Daarmee wordt een groep getroffen die een dergelijke verhoging het minste kan opvangen.

Maar dat niet alleen, ik hoop van harte dat de gemeenteraad en het bestuur zich realiseert wat voor andere consequenties aan deze beslissing kleven. Niet alleen de vraag bij de kampeergast om nog wel naar Texel te gaan zal ontstaan, ook de uitvoering van kampeerbedrijven komt in gevaar. Door zowel lokale als landelijke oorzaken verkeert de kampeermarkt al in een turbulente en veranderende markt. Door dergelijke maatregelen nog meer. Hetgeen ook andere beleidsvoering zal vragen. Daarnaast stimuleert een dergelijke maatregel ook korter te verblijven op Texel (< week). Niet op campings, maar bij andere logiesverstrekkers. Het aantal gasten zal daardoor toenemen wat ook praktische punten met zich mee zal brengen; toename van parkeerdruk, hogere vervoersdruk bij TESO, grotere behoefte schoonmaakpersoneel, etc. Wil en kan Texel dat?

Aan de andere kant is de begroting rond en bestuurlijk Texel kan dus weer voorruit kijken. Als gasten ons vragen of de staat van de fietspaden en wegen al verbeterd is, hopen wij van harte te kunnen melden dat alles goed komt. In de ogen van de gast komt er dan toch nog iets terug. Tot slot, ik hoor u zich afvragen; waarom nu pas dit geluid en deze informatie? Simpel, TOP – onze ondernemersvereniging – heeft vanaf juli de standpunten van kampeerbedrijven meegenomen in haar gesprekken en adviezen richting de gemeenteraad en college. Daarmee zijn onze belangen uitvoerig naar voren gebracht. Echter na het aanschouwen van het debat vraag ik mij af wat er met deze informatie gedaan is? Daar maak ik mij als verenigde ondernemer ook zorgen over. Goed, het besluit is genomen. De gemeentelijke balans is weer in evenwicht. We maken ons op voor een nieuw (kampeer)seizoen. Het zal een uitdagend jaar worden voor ons bedrijf en onze collega kampeerbedrijven. We zijn ondernemer dus ook wat gewend, maar eerlijk gezegd houd ik wel mijn hart vast als wij eind van volgend jaar de balans op moeten maken…

Ricardo de Graaf, camping 't Woutershok