Artex stond op het Vliers festival in het teken van Vlaamse en Ierse muziek.
Artex stond op het Vliers festival in het teken van Vlaamse en Ierse muziek. Foto: Leonie Hoever/Artex

Artex op Vliers Festival in teken van Vlaamse en Ierse muziek

Workshops, concerten, sessies en een bal dit weekend bij het Vliers festival in het teken van Vlaamse en Ierse muziek.

Vrijdagmiddag begon bij Artex als een gewone vrijdagmiddag, met piano, dans en zangles. Toch was te voelen dat het weekend anders dan anders zou gaan verlopen. De feestverlichting en grote voorraad hapjes en drankjes gaven al wat weg. Tegen het einde van de middag druppelden de eerste workshopdeelnemers langzaam binnen. Ze kwamen uit het hele land en vanuit België over naar Texel voor de 19e editie van dit bijzondere festival. Deze editie waren er honderd deelnemers, een record.

Topmuzikanten

Die avond gingen elf workshops van start. Deze werden gegeven door Ierse topmuzikanten Mick O'Brien (uilleann pipes), Aoife Ni Bhriain (fiddle) en Brendan Mulholland (fluit), de Vlaamse Wouter Vandenabeele (samenspel), Jeroen Knapen (gitaar), Naomi Vercauteren (jeugdsamenspel), leden van de band EmBRUN, en drie docenten van eigen bodem: Annemarie de Bie (zang), Pieter Wentzel (bodhrán) en Mirjam Rietberg (harp). Stuk voor stuk inspirerende muzikanten die de cursisten op hun eigen niveau begeleidden en waardevolle tips wisten te geven. Na afloop van de eerste workshop dag hielden de docenten in verschillende ruimtes van het Artex-gebouw muzikale sessies. Doedelzak, viool en fluit galmden door de gangen.

Balfolk

Zaterdag, de tweede workshopdag, werd afgesloten met een feestavond. De docenten gaven klinkende concertjes, waarbij naast Vlaamse en Ierse muziek ook Chinese en Spaanse klanken klonken. Het publiek genoot zichtbaar van de fraaie muziek. Later op de avond nam EmBRUN het over tijdens het balfolk. Bandleden Bert Leemans, Ludo Stichelmeyer, Jonas Scheys, Pieterjan van Kerckhoven en Harald Bauweraets kregen vrijwel iedereen de dansvloer op met hun bijzonder dansbare muziek. Hierna volgden opnieuw sessies die geheel volgens traditie tot in de kleine uurtjes duurden.

Vijf harpisten

Zondagochtend mochten de deelnemers aan de workshops aan de bak. Die middag werdk het geoefende gespeeld tijdens de afsluitende presentaties. De zaal was overvol met publiek, deelnemers en natuurlijk ruim honderd muziekinstrumenten. Hier werd duidelijk hoe hard er het hele weekend gewerkt was. De optredens maakten veel indruk op het publiek. In korte tijd was er prachtige muziek ingestudeerd en sommige groepen brachten maar liefst drie nummers ten gehore. Vijf harpisten speelden een prachtig ontspannend stuk, de zanggroep kreeg de hele zaal aan het lachen met een Iers volksliedje inclusief Nederlandse vertaling en de samenspelgroep onder leiding van EmBRUN rondde feestelijk af.

Helemaal voorbij was het nog niet. Zoals elk jaar werden op de boot van 17:00 uur TESO-passagiers verrast met een muzikale sessie door de deelnemers en de docenten. "Het Vliers weekend was inspirerend, gezellig en leerzaam", luidt de conclusie. Een succes, ook met dank aan Loes Bakker voor de organisatie.