Langkampeerder

behoudt forfait

Het zogeheten forfait voor gasten die vaste plaatsen dan wel seizoenplaatsen op kampeerterreinen hebben en daardoor langer dan 28 dagen op het eiland verblijven, blijft in 2020 intact.

Dat heeft de gemeente laten weten naar aanleiding van de besluitvorming in de gemeenteraad om de toeristenbelasting te verhogen van €1,85 naar €2,25 per persoon per nacht plus het loslaten van het maximum van zeven nachten. Dat laatste betekent dat mensen die langer dan zeven nachten op het eiland verblijven vanaf 2020 niet langer worden vrijgesteld van toeristenbelasting (zie pagina 5). Dat riep de vraag op hoe het zit met het forfait voor de langkampeerders.

Voor gasten die meer dan 28 dagen achter elkaar op Texel verblijven, blijft in 2020 een forfait bestaan. Zij betalen een vast bedrag aan toeristenbelasting, zodat er geen dagelijkse gastregistratie hoeft plaats te vinden. Het forfait geldt eveneens voor langdurige arrangementen op kampeerbedrijven. Er wordt gerekend met een vast bedrag voor een periode van 28 tot en met 45 dagen, een periode voor 46 tot en met 76 dagen en zo verder. Volgens de gemeente blijft het systeem intact, maar moet de hoogte van het forfait voor 2020 nog wel opnieuw berekend worden tegen het nieuwe tarief van de toeristenbelasting.

De gemeenteraad besloot donderdagavond om de heffingssystematiek zoals die nu wordt toegepast voor de toeristenbelasting intact te laten. Er zijn de afgelopen tijd meerdere alternatieven in omloop geweest, maar het blijft uiteindelijk zoals het is. Op initiatief van Texels Belang en de VVD werd een voorstel om onderzoek te doen naar eventuele tariefdifferentiatie voor toeristen geschrapt. Volgens de partijen zijn de voorzieningen op het eiland voor alle toeristen gelijk en is het niet nodig om dan onderscheid in tarieven te gaan maken. Het schrappen kreeg steun van Texel 2010 en dat was voldoende voor een meerderheid van acht stemmen.

Een voorstel om onderzoek te doen naar de invoering van dagtoerismebelasting (onderdeel van het voorstel over de heffingssystematiek) werd door de politieke partijen van een slag om de arm voorzien. Het subvoorstel stond vrij stellig in het algemene voorstel en werd daarom door de raad voorzien van het woord 'eventueel' om te voorkomen dat invoering van dagtoeristenbelasting al meteen een vaststaand feit zou worden bij de besluitvorming over de heffingssystematiek.

TOP

Bij ondernemersorganisatie TOP werd verrast gereageerd dat het maximum van zeven nachten door de gemeenteraad is geschrapt. Volgens een woordvoerder was de verhoging naar €2,25 nog niet eens het grootste euvel, maar bestond wel de hoop dat het maximum van zeven nachten intact zou blijven. Het loslaten daarvan pakt nadelig uit voor gasten die twee of drie weken op het eiland verblijven. "Het is verrassend dat dit bij de ondernemerspartijen vandaan komt." Volgens TOP lag er een alternatief om het Texelvignet te verhogen (uiteindelijk niet doorgegaan) en mag er gerust eens worden gesproken over het verhogen van de OZB, zodat niet alle lasten bij de toerist worden neergelegd. De OZB voor 2020 ging nu trendmatig omhoog. "We hebben allemaal profijt van het hoge voorzieningenniveau dat we dankzij het toerisme op het eiland hebben, dus je mag wel eens kijken naar de OZB."

TOP is blij dat de voorgestelde gemeentelijke bezuiniging op de VVV niet is doorgegaan. Volgens TOP doet de VVV in de huidige constructie aan goede doelgroepmarketing en zorgt de organisatie buiten het seizoen voor liefst vijftig procent van de boekingen op het eiland. "Daarmee houd je hier zelf een vinger in de pap en ben je niet afhankelijk van de grote boekingssites op internet." Volgens TOP worden dankzij de VVV ook de toeristische ontwikkelingen goed in de gaten gehouden. "Kijk naar wat er in Amsterdam is gebeurd. Dat werd flink gekort op de VVV en vervolgens hadden ze daar de toeristenstromen niet meer in de hand." De voorgestelde bezuiniging op de VVV werd donderdagavond door geen enkele politieke partij gesteund.