Afbeelding
Foto: Kunstvrienden

KunstVrienden

KunstVrienden is een de naam van het nieuwe project waarbij leerlingen uit het speciaal basisonderwijs (Kompasschool) en de nieuwkomersklas Elmer Groep van de Fontein een werkperiode ervaren bij een beeldend kunstenaar, componist of theatermaker.

De leerlingen werken vier middagen één-op-één met kunstenaar samen aan een nieuw kunstwerk, compositie of voorstelling. Daarbij is de persoonlijke, kunstzinnige uiting van de leerling leidend. De presentaties zijn elke keer ergens anders en vinden gedurende het schooljaar plaats. De eerste drie leerlingen van de Kompasschool hebben hun werkperiode afgerond.

Dionne werkte vier weken lang aan een aantal tekeningen en schilderijen. Ze had een aantal duidelijke doelen: mensen in verschillende poses leren tekenen èn een eerbetoon brengen aan haar favoriete Koreaanse popgroep BTS. Maurice Christo van Meijel werkte samen met haar aan een werkplan, de techniek en aan de uitvoering. In de evaluatie heeft Dionne aangegeven dat ze onwijs baalde dat het erop zat. Ze heeft enorm genoten en met veel plezier aan haar kunstwerk gewerkt met Maurice, maar had graag nog wat extra tijd gehad. Het kunstwerk van Dionne is van 12 tot 23 november te zien in jeugdafdeling van de bibliotheek. Voor openingstijden van de bibliotheek (Drijverstraat 7, Den Burg) kijkt u op www.kopgroepbibliotheken.nl.

De resultaten van de creatieve fotosessies die Coen had met Justin 'Sinner' Segerink vindt u binnenkort elders op Texel. En volgens hen is deze abstracte kunst zeer de moeite waard om te bekijken. Dries heeft met theaterdocent Bert Schuiling een monoloog in de stijgers gezet. Ook zijn voorstelling volgt later, want een van de decorelementen is pas in het nieuwe jaar op Texel.

KunstVrienden is ontwikkeld in opdracht van en samen met de deelnemende scholen. Artex CultuurKoers begeleidt de leerlingen en vakdocenten in deze culturele stages. In 2019-2020 vindt een pilot plaats waarbij tien leerlingen van de Kompasschool en vier leerlingen van de Elmergroep werken aan hun kunstzinnige ontwikkeling. KunstVrienden is mede-mogelijk gemaakt door Artex Kunstenschool, Stichting Samen één Texel, Rabobank, TESO en De Krim.