Polder Wassenaar, met daarin de proef om kokkels op land te telen.
Polder Wassenaar, met daarin de proef om kokkels op land te telen. Foto: Job Schepers

"Zilte Zones" wil verlenging proef kokkelteelt in polder Wassenaar

Nu de proef voor kokkelteelt "op land" in polder Wassenaar ten einde is, was het de bedoeling het gebied te herinrichten en terug te geven aan de natuur. Maar Stichting Zilte Zones, verantwoordelijk voor het kokkelteeltproject, wil een deel van de polder in gebruik houden als proefgebied. Maar er heerst ook scepsis.

Het experiment verliep na de aftrap in 2014 niet zonder tegenslagen. De vergunningen voor aanpassing van het terrein lieten langer dan gepland op zich wachten en de technische voorzieningen voor het nabootsen van de Waddenzee verliep niet probleemloos. "Maar daarvoor was het een proefproject", meldt Bob Verburg, voorzitter van Zilte Zones. "Alles is opgelost en we hebben er veel van geleerd."

Katja Philippart, onderzoeker NIOZ, meldt dat in de goten onderzoek is gedaan naar de groei en overleving van kokkels in verschillende stroomsnelheden. "De monsters worden nu in het lab verwerkt, maar de eerste resultaten laten al zien dat de jonge kokkels, afkomstig uit de Waddenzee, goed zijn gegroeid (van broedval tot commerciële maat in een groeiseizoen) en dat ook de overleving hoog was (dit in tegenstelling tot de massale sterfte zoals die in de afgelopen zomer in de Waddenzee zelf heeft plaatsgevonden). De meest waarschijnlijke verklaring voor dit succes is dat de groeiomstandigheden in de polder heel gunstig zijn: het ondiepe heldere water in de goten zorgt voor een groeispurt in de microalgen die als voedsel voor de kokkels dienen. De uiteindelijke resultaten zullen begin 2020 worden gerapporteerd."

"Dood als een pier"

Van begin af aan is de proef, mede gefinancierd met €1,7 miljoen van het Waddenfonds, op Texel omgeven met scepsis. Schelpdierkenner Lourens Westbroek nam met deze krant vorig jaar een kijkje en noemde de opgeviste kokkels "nog niet zo florissant." Het aantal kokkels stemde hem weinig hoopvol over een succesvol commercieel resultaat, de dichtheid aan kokkels is volgens hem een fractie van de "rijke velden in de Waddenzee". Volgens anderen die de proef op de voet hebben gevolgd, is zelfs dat een veel te rooskleurig beeld. Het proefgebied is volgens hen "zo dood als een pier". Volgens de beheerder verschillen de omstandigheden per goot. Hoe dan ook, bij een steekproef vorige week kwamen geen kokkels tevoorschijn.

Stichting Zilte Zones wil desondanks verder met de proef om te kijken of kokkelteelt op een bedrijfsmatig rendabele schaal mogelijk is. "Als we daarvoor de middelen kunnen vinden."