Blauw plaggebieden, rood choppergebieden en geel de plaats van stuifduinen. Rechts op kaart De Koog.
Blauw plaggebieden, rood choppergebieden en geel de plaats van stuifduinen. Rechts op kaart De Koog. Foto: Job Schepers

"Herstel van duinen"

De herstelmaatregelen die Staatsbosbeheer wil uitvoeren, zijn onder meer om de gevolgen van stikstof tegen te gaan. Maar wat is nu precies de achterliggende gedachte? Vervolg van pagina 1.

Stikstof

"Te veel stikstof is slecht voor planten die voedselarme omstandigheden nodig hebben. Als deze planten verdwijnen, komen er steeds meer dezelfde planten in een gebied. Ook dieren kunnen daar last van hebben, bijvoorbeeld doordat hun leefgebied dichter begroeid raakt. Op Texel zijn de leefgebieden van onder andere tapuiten, velduilen en kiekendieven gevoelig voor stikstofdepositie", legt Staatsbosbeheer uit.

Stuifkuilen

Door de intensievere plantengroei vindt er minder verstuiving in de duinen plaats dan nodig is. Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer drie stuifkuilen laten maken. Het stuivende zand komt als een poederlaag over de bestaande vegetatie te liggen. In dat zand zit kalk dat lang geleden door regenwater diep in de bodem terecht is gekomen. Deze laag kalkrijker zand heeft een gunstig effect op planten en dieren die kenmerkend zijn voor de duinen. Er zullen nu dus negen stuifkuilen worden gemaakt. Bij de parkeerplaats bij paal 15 is goed te zien hoe zo'n stuifkuil eruit ziet, deze is vorig jaar gemaakt.

Plaggen en chopperen

Vorig jaar werd op een aantal locaties al gechopperd: een vorm van diep maaien waarbij de bovenste grondlaag wordt verwijderd. Deze maatregel is vooral geschikt om duinheide te verjongen. Dit jaar zal op dertien plekken in totaal ongeveer 6,3 hectare worden gechopperd. Daarnaast wordt er geplagd: hierbij gaat men nog iets dieper de grond in. Dit wordt vooral gedaan op plekken waar het humuspakket dikker is of waar veel opslag staat en men ook het wortelpakket weg wil halen. Dit zal op vijf locaties gebeuren, in totaal ongeveer 6,8 hectare.

Bij plaggen wordt de bovenlaag weggehaald.

Afbeelding