Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Herstelmaatregelen SBB in de duinen

Staatsbosbeheer heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor herstelmaatregelen in de Texelse duinen komende winter. Het gaat hierbij om gebieden in De Nederlanden, De Bleekersvallei en De Bollekamer. In totaal worden negen zogeheten 'stuifkuilen' aangelegd. De maatregelen hebben als doel om het effect van stikstofneerslag op de natuur te verminderen en deel uitmaken van maatregelen uit het Natura 2000-beheerplan.

Net als vorig jaar zullen er stuifkuilen worden gemaakt: afgraven van stukken duin waardoor het zand verder het land in kan waaien. Daarnaast wordt op verschillende locaties gechopperd of geplagd (Dit gebeurde onlangs ook al op en nabij het gebied van camping Loodsmansduin nabij Den Hoorn), waarbij een deel van de bovenste grondlaag werd verwijderd. De maatregelen hebben als doel om 'het unieke open duinlandschap met bijbehorende dieren- en plantensoorten te behouden'.

Staatsbosbeer legt uit: "Op Texel zijn unieke soorten en habitattypen aanwezig die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben. Daarom zijn delen van Texel aangemerkt als Natura 2000-gebied, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het doel van Natura 2000 is het terugdringen van de achteruitgang van de biodiversiteit. Als onderdeel van het bestaande Natura 2000 beheerplan moeten er maatregelen worden genomen die het effect van stikstof neerslag op de natuur verminderen. De provincie heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven om in het Nationaal Park Duinen van Texel een aantal herstelmaatregelen uit te voeren."

Zie ook pagina 8.