Het Judofeest in de Evenementenhal.
Het Judofeest in de Evenementenhal. Foto: Jeroen van Hattum

"Texel voelt als thuiskomen"

Ze moesten al om half acht in de ochtend in de auto zitten, maar dat was voor een groep verstandelijke gehandicapte judoka's uit Den Haag geen probleem.

De sporters kwamen volgens coach Jan Rust graag bijtijds uit de veren om op tijd op Texel te zijn voor het Judofeest dat zaterdag in de Evenementenhal op vakantiepark De Krim werd gehouden. "Texel voelt voor ons als thuiskomen", vertelde de coach zaterdagmiddag aan de rand van de vier judomatten die in de Evenementenhal waren neergelegd. "Dat je over het water moet varen om hier te komen, maakt het voor ons ook extra bijzonder."

Circa 125 verstandelijke gehandicapte judoka's (A-judoka's) uit het hele land waren naar Texel afgereisd om te komen judoën. Het was de twaalfde keer dat het toernooi werd gehouden en de eerste keer dat het in de Evenementenhal was. De meeste judoka's plus aanhang sliepen op De Krim en hadden daar de volgende dag ook diverse activiteiten. Het ging er serieus aan toe: scheidsrechters van Judobond Nederland waren speciaal voor de gelegenheid naar Texel gekomen om de wedstrijden te fluiten en de sporters deden hun uiterste best op de mat. Judoka Rick van der Linden uit Vlaardingen liet weten dat hij het een leuk toernooi vond. Hetzelfde gold voor Jan Jacob Kluter uit Winschoten. "Dit is een toernooi waar we graag naartoe komen."

De organisatie was in handen van Henk en Inger de Vries in samenwerking met de Special Needs Judo Foundation. Volgens goed gebruik werd na afloop de Jilske Trofee uitgereikt, een trofee vernoemd naar een te vroeg overleden nichtje van de familie De Vries. De prijs ging naar judoka Laura Tervoort die al langdurig ziek is, maar toch aanwezig was op het toernooi. De prijs was voor haar en voor haar familie. Jan van Dee van De Krim werd bij de prijsuitreiking betrokken vanwege alle inzet van De Krim voor het toernooi. Er deden geen Texelse judoka's mee aan de wedstrijden, maar alle Texelse judoka's die in het verleden les hebben gehad van Henk de Vries en Albert Hoven waren wel allemaal aanwezig in de Evenementenhal om te komen kijken en om oude bekenden weer even te ontmoeten.