Serieuze tik op vingers college over niet informeren van raad

Het college heeft een stevige tik op de vingers gekregen van de gemeenteraad over de handelswijze rond de nieuwe sporthal in Den Burg.

Een meerderheid in de raad steunde donderdag een motie van afkeuring van D66. De afkeuring heeft betrekking op het niet informeren van de raad over het gegeven dat de sporthal anders zou worden uitgevoerd dan de raad had besloten. De motie werd gesteund door de oppositie en coalitiepartij Texels Belang. VVD en GroenLinks steunden de motie niet.

De raad had in 2016 bepaald dat er evenementen moesten kunnen plaatsvinden in de sporthal, maar dat zou €150.000,- extra vergen aan brandveiligheidsmaatregele. Die kostenpost werd niet gemaakt, waardoor er nu niet per definitie evenementen kunnen plaatsvinden.

Bij D66 zat de pijn in het feit dat het college een paar jaar geleden bij de renovatie van Molenkoog ook al anders te werk was gegaan dan de raad van tevoren had bepaald. PvdA-raadslid Dries Veltkamp gaf donderdagavond aan dat de raad wellicht ook met de bezuiniging van €150.000,- had ingestemd als de raad bijtijds was geïnformeerd, maar nu moesten de raadsleden het achteraf vernemen.

Een motie van afkeuring geldt politiek als een vrij zwaar middel. Hij is niet zo zwaar als een motie van wantrouwen die meestal tot vertrek van een bestuurder leidt, maar de motie geldt wel als een serieuze waarschuwing. Het college leek er op het eerste gezicht niet al te zwaar onder gebukt te gaan. Wethouder Jaap Vlaming (sport) gaf wel aan dat hij als wethouder de verantwoordelijkheid over het late informeren van de raad op zich neemt.