De gehuldigde donateurs met in het midden Gerrit Hoogerheide.
De gehuldigde donateurs met in het midden Gerrit Hoogerheide. Foto: Jeroen van Hattum

"Het was gebruikelijk dat je donateur van de KNRM werd"

Stralende ogen en vol belangstelling om te zien hoe het materiaal van de KNRM er vandaag de dag uitziet.

De 100-jarige Gerrit Hoogerheide ('Gerrit van Kaatje') uit Den Burg was zaterdagochtend even terug bij de reddingmaatschappij waar hij van 1943 tot 1953 als roeiredder actief was. De oudste bewoner van Texel mag zich de op één-na-oudste oud-redder van Nederland noemen en hij werd ter gelegenheid daarvan door de KNRM in het zonnetje gezet. Dat gebeurde tegelijk met de jaarlijkse donateursdag waarbij mensen die vijftig jaar lang donateur zijn een onderscheiding van de KNRM krijgen.

De heer Hoogerheide kreeg van burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel, een bijzonder boek over reddingen van de KNRM door de jaren heen. Hans Bakker, eveneens oud-redder van de KNRM, sprak waarderende woorden voor de vroegere inzet van Hoogerheide. Hij ging destijds nog met de roeireddingboot de zee op als er mensen in nood waren. Zijn vader en zijn zoon waren allebei eveneens actief bij de KNRM die destijds nog de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij heette. Bakker en Hoogerheide kenden elkaar ook van de gemeente; Bakker nam daar in de jaren tachtig het werk van Hoogerheide (die gemeenteschilder was) over toen deze met pensioen ging.

De KNRM huldigde zaterdag vijf trouwe donateurs: Bauke Groenhof uit Oudeschild (waargenomen door haar man Jelle), Marjan Huizinga uit Den Burg, Dirk Schagen uit Oudeschild, Willem Grisnigt uit Den Burg en Paul Koole uit het Drentse Gasselternijveen die samen met zijn vrouw een tweede huis op Texel heeft en jaarlijks op het eiland aanwezig is.

Willem Grisnigt kreeg extra aandacht, omdat hij jarenlang secretaris en penningmeester van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel is geweest. Bestuurslid Maarten Drijver van de KNRM sprak zijn waardering uit voor de vele uren vrijwilligerswerk die Willem in de reddingmaatschappij heeft gestoken.

Dirk Schagen vertelde hoe het vroeger bij mensen die op het water werkten vanzelfsprekend was dat je donateur werd van de KNRM. Gerrit Hoogerheide was voor hem ook geen onbekende: de vader van Dirk was vroeger ook redder en had nog samen met de heer Hoogerheide in de reddingboot gezeten.