Petra Hurkmans met Swoop in de dierenwinkel in de Parkstraat.
Petra Hurkmans met Swoop in de dierenwinkel in de Parkstraat. Foto: Job Schepers

'Iedere hond kan leren speuren en detecteren'

"Het belangrijkste is dat de honden het leuk vinden en hier genieten ze van. Het kost ze wel veel energie, waardoor ze lekker uitgeput zijn na het detecteren." Aan het woord Petra Hurkmans van Speurhonden Texel.

We ontmoeten haar als ze een detectie-avond houdt in de dierenwinkel in de Parkstraat, waar ze ook nog twee dagen werkt. Sinds vorig jaar heeft ze tevens haar eigen bedrijf Speurhonden Texel. "Ik geeft drie keer per week speurtraining in het bos en drie keer detectietraining op locatie. Straks komen de deelnemers, dus ik ga alvast wat dingen verstoppen."

Uit de bus die ze bij zich heeft, komen diverse zaken. Een puutje shag, een wattenschijfje dat naar shag ruikt en een zakje gevuld met de tabak. "We leiden hier geen politiehonden op. Het is echt voor de leuk. De dieren en de eigenaars vinden het leuk."

Aan het begin leert Petra de honden stap voor stap kennismaken met het detecteren. Eerst leren ze snoepjes te vinden in zwarte boxjes die daar speciaal voor zijn aangeschaft. Als ze dat onder de knie hebben, worden zaken als kruidnagel, kaneel, koffie of tabak toegevoegd en zo wordt het langzaam opgebouwd. Als ze echt aan het speuren toekomen, blijft de beloning bij een melding intact. "Twintig minuten speuren is even vermoeiend als een uur lopen met de hond. Dat maakt deze manier van trainen ook direct ideaal voor wat oudere honden of honden die door bijvoorbeeld een operatie wat meer moeiten hebben met bewegen. Zo kunnen ze toch hun energie kwijt."

De dierenspeciaalzaak is een lastige locatie voor de honden. Overal hangen speeltjes - die genegeerd worden - en hondenvoer in alle soorten en maten. Het is een tombola van geuren voor de viervoeters. Op deze avond zijn drie deelnemers. "Je speurt niet met meerdere honden tegelijk, maar na elkaar. In verband met afleiding. Als de groepen te groot zijn, is het wel erg lang wachten voor de honden. Daarom houd ik de groepen bij het detecteren klein."

Eén van de deelnemers is Hanne Roeper met de 7-jarige Ierse setter Bertus, een enthousiaste allemansvriend die er duidelijk zin in heeft. De vrolijkerd is duidelijk afgeleid, maar met wat hulp van Hanneke vindt hij alle doelen. De 'klikker' die gebruikt wordt om aan te geven dat de hond geslaagd is, wordt blij begroet. Dat is namelijk ook het sein voor de beloning.

"Bertus is een beetje een late leerling, maar hij geniet ervan. Met mijn andere hond, Tinus, doe ik het speuren in het bos. Bertus vindt het speuren maar niets en Tinus dit binnenwerk weer niet. Het speuren in het bos vind ik zelf misschien wat leuker om te doen, omdat het lekker buiten is. Dan leer je de honden om mensen op te zoeken. Dat betekent met het enthousiasme van Tinus soms dat het op handen en voeten door de bossen kruipen is, omdat hij wel erg hard aan de lijn trekt", lacht Hanneke.

"Het gaat bij Speurhonden Texel ook om de gezelligheid. De deelnemers vormen een leuke club. Dat ontstaat omdat je met en op elkaar moet wachten. Met het speuren zijn we - in iets grotere groepen - vaak in dezelfde omgeving. Voor het detecteren zoeken we vaak naar iets nieuws. Zo hebben we geoefend op de boot en in het stadion van Telstar. Maar de meeste trainingen zijn gewoon op Texel. Weet je wat leuk is? Het kan met iedere hond. Natuurlijk zijn honden met een lange snuit beter in het ruiken, maar ook honden met een zeer korte snuit kunnen er goed in zijn en er sowieso plezier in hebben." Vanavond hadden alle deelnemers er in ieder geval overduidelijk plezier in. Zowel de kleine kruising Lilly van Kristel, golden retriever Joy van Suzanne als de Duitse staande korthaar van Petra zelf. En alle honden weten de proeven van de avond met succes af te ronden.

Meer over Speurhonden Texel is te vinden opwww.speurhondentexel.nl.